Отидете към основна версия

3 912 14

Убиецът на Кенеди смятал да се укрие в СССР

  • ли харви осуалд-
  • джон кенеди-
  • ссср

Националните архиви огласиха около 6500 документа за убийството на Кенеди

ЦРУ е подозирало, че Ли Харви Осуалд след убийството на американския президент Джон Кенеди през 1963 година, смятал да се укрие в СССР. Това показват разсекретени вчера документи, пише РИА Новости.

„Изглежда, че той е мислил само за обичайно отпътуване за Съветския съюз, но е възможно също той да е бил в процес на получаване на документи, за да избяга бързо след убийството на президента“, гласи материал с дата 24 ноември 1963 година.

В меморандум от 1975 година се съобщава, че убиецът на Кенеди не е бил свързан с ЦРУ. Слуховете за подобна връзка в ЦРУ окачествиха като „напълно безпочвени“. Разузнавателното ведомство не откри данни за сътрудничество на Осуалд и с други американски спецслужби, пише в документа.

Бяха публикувани почти 700 материала, свързани с убийството на Кенеди. Президентът Доналд Тръмп бе наредил да се обнародва цялата информация за престъплението без онази, чието разкритие ще навреди на националната сигурност.

Сегашната публикация е трета поред. През юли и октомври Националните архиви огласиха около 6500 документа за убийството на Кенеди.

Той бе застрелян в Далас на 22 ноември 1963 година, а убиецът му Осуалд бе ликвидиран след два дни.
Следствието стигна до извода, че той е действал сам. Има многобройни теории за това убийство, които обаче не получиха официално потвърждение.

Американските власти отхвърлиха предположението, че Осуалд е бил по някакъв начин свързан със СССР.

От октомври 1959 г. до май 1962 г. той наистина е живял в СССР, оженил се за съветска гражданка и е работил в Минския радиозавод. След като му било отказано съветско гражданство, Осуалд се завърнал със семейството си в САЩ.

Няколко месеца преди убийството той се опитвал да получи входна виза в СССР, за целта се свързал със съветските посолства във Вашингтон и Мексико, но получил отказ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини