Отидете към основна версия

1 859 4

Тръмп: Китай е наш противник

  • сащ-
  • китай-
  • доналд тръмп-
  • си дзинпин-
  • барак обама

Стопанинът на Белия дом ще определи Пекин като конкурент на Вашингтон в реч за отбраната

Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе реч, в която ще очертае нова стратегия за национална сигурност, отговаряща на неговата политика "Америка на първо място" и ще заяви ясно, че Китай е конкурент, предаде Reuters, цитирайки високопоставени представители на Белия дом.

Тръмп е отправял похвали към китайския президент Си Дзинпин, искайки от Пекин да промени търговските си практики и да увеличи натиска над Пхенян за ядрената му програма.

Стратегията за национална сигурност, която ще изложи американският президент, не трябва да се смята за опит за сдържане на Китай, а да представи трезв поглед върху предизвикателствата, които той представлява, добавиха представителите.

Възможно е стратегията, която все още се изработва, да отмени и изявлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, че климатичните промени са заплаха за сигурността.

Очаква се Тръмп да изложи външнополитическите си приоритети и да подчертае ангажимента си към политики като подсилване на американската армия, борбата с ислямистките екстремисти и промяна на търговските отношения, целяща повишаване на конкурентоспособността на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини