Отидете към основна версия

15 363 13

Афера май е потопила „Коста Конкордия“ - Видео

  • коста конкордия-
  • италия-
  • круизен кораб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията собственик на претърпелия крушение в петък италиански круизен кораб призна, че капитанът Франческо Скетино е направил грешни преценки и не е изпълнил процедурите, предвидени за извънредни ситуации, предаде АФП.
Той самоволно се бил отклонил от курса, за да поздрави свой близък на брега на Джилио. Това довело до засядането на кораба в подводен рифт.
Капитанът е постъпил на работа в "Коста Крочиере" през 2002 г. като служител в областта на сигурността и през 2006 г. е бил повишен в капитан на кораб.
Компанията освен това отбеляза, че всички членове на екипажа имат упражнение по евакуиране на пътниците на кораби на всеки две седмици и че пасажерите преминават инструктаж до 24 часа след своето качване на борда.
Снощи бе съобщено, че капитанът на луксозния кораб е бил засечен на сушата, докато продължавала евакуацията на пътниците, съобщи пред Асошиейтед прес представител на италианската брегова охрана. Офицери от бреговата охрана приканили капитана да се върне на кораба и да изпълни дълга си, докато бъдат евакуирани всички, но той отказал.
Скетино ще бъде разследван за непредумишлено убийство и изоставяне на кораба. Според италианските закони капитан, изоставил кораба си в опасност, може да бъде осъден на затвор до 12 години, предаде АП.
„Коста Крочиере” припомни в комюнике, че италианското правосъдие е разпоредило ареста на Франческо Скетино, срещу когото има тежки обвинения. В същото време компанията собственик на частично потъналия кораб „Коста Конкордия” увери, че нейните процедури за действие при извънредни ситуации отговарят на международните стандарти и че Скетино е завършил с успех всички образователни програми в тази сфера.
Шест души загинаха, около 15 остават в неизвестност и шейсетина бяха ранени, след като „Коста Конкордия” се натъкна на скала много близо до крайбрежието на западния италиански остров Джилио.
Много оцелели разказаха за сцени на „апокалипсис” и паника, с борба между туристите за качване на спасителните лодки, които при това членовете на екипажа не успявали да спуснат във водата.
На авариралия лайнер е имало и осем българи. Седем от сънародниците ни са част от екипажа на кораба, а един е сред пътниците. Те не са пострадали при инцидента.

Компанията е предложила на туристите, купили си билети за круизите, които трябваше да изпълни корабът през януари и февруари, да им възстанови парите.
Предлага се и намаление в размер на до 30 процента за който и да е круиз с нейни кораби до юни тази година, предаде ИТАР-ТАСС.
В съобщението на компанията засега не се говори за това как ще бъдат обезщетени пътниците на заседналия кораб.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Домашен арест за капитана на кораба

    След ден  размисъл съдът в Италия реши да наложи домашен арест на капитана на потъналия преди дни луксозен пътнически лайнер "Коста Конко ...
    18.01.2012
    1 024
    1
  • Нови пет трупа на „Коста Конкордия“

    Пет тела са били открити в потъналия наполовина край остров Джилио италиански туристически кораб „Коста Конкордия”, предаде АФП, позова ...
    17.01.2012
    1 619
    0
  • Седма жертва на „Коста Конкордия“

    Продължава търсенето на оцелели след потъването на туристическия лайнер „Коста Конкордия“  край бреговете на Италия. Шансовете да ...
    17.01.2012
    1 530
    0
  • Спасиха младоженци от потъналия кораб

    Двойка пасажери бяха спасени почти 24 часа след потъването на туристическия кораб „Коста Конкордия”, който вчера потъна край бреговете ...
    15.01.2012
    1 774
    0
  • Имало българи на борда на потъналия кораб

    Има български граждани на борда на италианския туристически кораб "Коста Конкордия", който се удари в каменен риф край западното крайбреж ...
    14.01.2012
    3 566
    0
  • Лайнер удари риф край Италия

    Трима души загинаха при инцидент с голям туристически кораб, който се натъкна на подводен риф по крайбрежието на Италия. На борда на луксозната лодк ...
    14.01.2012
    3 938
    3