Last news in Fakti

16 Януари, 2012 09:46 15 361 13

Афера май е потопила „Коста Конкордия“ - Видео

  • коста конкордия-
  • италия-
  • круизен кораб
Афера май е потопила „Коста Конкордия“ - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията собственик на претърпелия крушение в петък италиански круизен кораб призна, че капитанът Франческо Скетино е направил грешни преценки и не е изпълнил процедурите, предвидени за извънредни ситуации, предаде АФП.
Той самоволно се бил отклонил от курса, за да поздрави свой близък на брега на Джилио. Това довело до засядането на кораба в подводен рифт.
Капитанът е постъпил на работа в "Коста Крочиере" през 2002 г. като служител в областта на сигурността и през 2006 г. е бил повишен в капитан на кораб.
Компанията освен това отбеляза, че всички членове на екипажа имат упражнение по евакуиране на пътниците на кораби на всеки две седмици и че пасажерите преминават инструктаж до 24 часа след своето качване на борда.
Снощи бе съобщено, че капитанът на луксозния кораб е бил засечен на сушата, докато продължавала евакуацията на пътниците, съобщи пред Асошиейтед прес представител на италианската брегова охрана. Офицери от бреговата охрана приканили капитана да се върне на кораба и да изпълни дълга си, докато бъдат евакуирани всички, но той отказал.
Скетино ще бъде разследван за непредумишлено убийство и изоставяне на кораба. Според италианските закони капитан, изоставил кораба си в опасност, може да бъде осъден на затвор до 12 години, предаде АП.
„Коста Крочиере” припомни в комюнике, че италианското правосъдие е разпоредило ареста на Франческо Скетино, срещу когото има тежки обвинения. В същото време компанията собственик на частично потъналия кораб „Коста Конкордия” увери, че нейните процедури за действие при извънредни ситуации отговарят на международните стандарти и че Скетино е завършил с успех всички образователни програми в тази сфера.
Шест души загинаха, около 15 остават в неизвестност и шейсетина бяха ранени, след като „Коста Конкордия” се натъкна на скала много близо до крайбрежието на западния италиански остров Джилио.
Много оцелели разказаха за сцени на „апокалипсис” и паника, с борба между туристите за качване на спасителните лодки, които при това членовете на екипажа не успявали да спуснат във водата.
На авариралия лайнер е имало и осем българи. Седем от сънародниците ни са част от екипажа на кораба, а един е сред пътниците. Те не са пострадали при инцидента.

Компанията е предложила на туристите, купили си билети за круизите, които трябваше да изпълни корабът през януари и февруари, да им възстанови парите.
Предлага се и намаление в размер на до 30 процента за който и да е круиз с нейни кораби до юни тази година, предаде ИТАР-ТАСС.
В съобщението на компанията засега не се говори за това как ще бъдат обезщетени пътниците на заседналия кораб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 внимателен

    1 0 Отговор
    ....."Компанията освен това отбелязва,"..........
    ....."Компанията освен това отбелязва,"......
    -да,все пак,друго си е,когато нещо
    СЕ ОТБЕЛЕЖИ ПОНЕ 2 ПЪТИ,нали,авторе,...
  • 2 МЕНЕ

    0 1 Отговор
    За моряка най-орасен е брега! Анаксагор
  • 3 Mr.James

    0 0 Отговор
    4oveka e minal blizo do brega da pozdravi priatel pod kakvo ima6e predvid sigorno gadjeto dago vidi kak opravliava golemia korab i leki4ko se vrqzal v skalite isi misli ko stana sea eb......... v koraba as ska4am pa koi 6te da mre :))))))))))
  • 4 Простакесата

    0 0 Отговор
    "Компанията е предложила на туристите, купили си билети за круизите, които трябваше да изпълни корабът през януари и февруари, да им възстанови парите.
    Предлага се и намаление в размер на до 30 процента за който и да е круиз с нейни кораби до юни тази година, предаде ИТАР-ТАСС.
    В съобщението на компанията засега не се говори за това как ще бъдат обезщетени пътниците на заседналия кораб." Същият е пропуснал да каже нещо и за "аферата".
  • 5 президент

    1 0 Отговор
    ей такива са и президентите и премиерите и министрите!!!! затова са и кризите и войните! опичайте си акъла!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Мариян Ковачев

    0 0 Отговор
    ЗАСТРАХОВКАТА НА ТОЗИ ЛАИНЕР Е КОЛКОТО БЮДЖЕТА НА БАЛГАРИА ЗА 2012
  • 7 сеир.бг

    2 0 Отговор
    Пълни глупости.Щял да се отбие до брега на Джилио,за да поздрави свои близък.Алооооо,това е КОРАБ който се движи по вода,не е на някои магистрала,построена от г-н Бойко Борисов.Много ясно,че капитана ще опере пишкира,няма да е камериера или готвача,и немогат просто ейтака,от служител в областта на сигурността да го направят капитан.НЯМА ВОЙНА,БЕЗ ЖЕРТВИ
  • 8 Георги Георгиев

    1 1 Отговор
    12 годинки затвор, тия са ненормални, дайте го на българското правосъдие и ще му връчат орден "СТАРА ПЛАНИНА" I степен. Само да побързат, че адаша ще си иде и няма да сколаса с връчването.
  • 9 гост

    1 2 Отговор
    Само не разбирам защо пак намесвате и Б.Б.?????
  • 10 Ивайло Петров

    1 2 Отговор
    До гост;сам или сама го каза, цитирам;-ЗАЩО ПАК.38% ОТ БЪЛГАРИТЕ,СА ДОВОЛНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ.А ОСТАНАЛИТЕ%КАКВО МИСЛЯТ........
  • 11 M-r Jon

    0 2 Отговор
    Do Mr James i сеир.бг Rabotil sum za tazi kompanija i na drygata i dushterna companija ,sus dvete imahme sluchai kogato korabite sprjaha blizo do brega sled Gibraltar, i na 200 m do brega predi ostrov Capry Italy za da se kachi bashtata na kapitana i jena my,v purvija sluchai doidoha s jahta a vtorija s jet....takache njamash li vuv glavata neshto... sus 4200 choveka kusno shte ti doide,jalku za zaginalite
  • 12 роди

    0 0 Отговор
    значи имаме отклонения от курса- според вас кой е отговорен ,капитана или готвача
  • 13 morski (gost)

    0 0 Отговор
    Italiano makaroni,
    Zavarshvash uspeshno detska gradina i te proizvejdat kapitan na patnicheski lainer.
    Poznavah edin italianec koito ne mojeshe da 4ete i pishe, 25 godini raboteshe v koraboremonta na FIAT a karashe RENO.