Отидете към основна версия

2 492 7

Китай пуска първата частна ракета

  • ракета-
  • китай-
  • частно

Тя трябва да бъде изтреляна през юни

Частната китайска компания Lingtai Kongjian ще пусне първата частна ракета от серията One Space (OS) през юни. За реализирането на проекта вече са осигурени 78.2 млн. USD. „Парите ще бъдат инвестирани в строителството на самостоятелно разработени от нас ракетни носители OS-X и OS-M. Първата от тях успешно премина комплексна проверка на 22 декември 2017 г. и към момента сме преминали на етап наземни изпитания”, казва генералният директор на компанията Шу Чан.

OS-M ще бъде изпратена в Космоса също през 2018-а, но по-късно от OS-Х. Ракетите няма да се използват в реализирането на сложни проекти за изследване на космическото пространство, категоричен е Шу Чан. „С това се занимава компетентна държавна организация, а нашата задача, в качеството на частно предприятие, е реализирането на частни проекти”, допълни той.

За разлика от американската SpaceX Lingtai Kongjian планира да произвежда компактни, малогабаритни ракети за спътници, които няма да са скъпи, но пък ще са добра конкуренция на американския аналог. В същото време Lingtai Kongjian се нужда е от допълнителни средства за разработването на по-голяма ракета-носител.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини