Отидете към основна версия

1 573 18

Пучдемон мислил да бяга в Русия

  • пучдемон-
  • германия-
  • русия-
  • бягство
Снимка: АР/БТА

Бившият премиер на Каталуния Корлос Пучдемон е обмислял възможността да замине за Русия преди да бъде арестуван на 25 март в Германия, съобщава вестник El Mundo, позовавайки се на лице, което се заминава с разследването.

На 22 март политикът пристигна със самолет във Финландия, но по време на престоя му в Хелзинки Върховният съд на Испания отново издаде европейска заповед за задържането на експремиера на Каталуния. Тогава, по информация на вестника, Пучдемон е имал два варианта: Да замине за Русия, която граничи с Финландия или да отиде в Стокхолм, както е и направил.

На 24 март Пучдемон беше в шведската столица. След това планира да отиде до Белгия през Дания и Германия. Влизайки във ФРГ обаче той беше задържан. В Испания политикът е обвинен в подстрекаването на бунт в опита си да създаде независима Каталуния.

Пучдемон беше освободен от германските власти срещу гаранция от 75 000 EUR. Според германските съдии вината по всички обвинения за преврат от страна на Пучдемон не могат да бъдат доказани, но остават обвиненията за „присвояване на държавни средства”. Бившият премиер на Каталуния няма право да напуска територията на ФРГ без разрешението на Главния прокурор на страната Шлезвиг Голдщайн, който води делото. Пучдемон е длъжен един път седмично да се явява в полицията, а също така трябва да съобщава и за промяна на местонахождението си на територията на Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини