Отидете към основна версия

6 976 6

Може ли Сърбия да спечели война в Косово

  • сърбия-
  • война-
  • косово

Интересен анализ на експерта Олег Валецкий

Снимка: Shutterstock

„Ситуацията в Косово е такава, че който нанесе първи удари там, той ще е губещият“. Това пише в свой коментар за EurAsia експертът то Центъра за стратегическа конюктура Олег Валецкий.

През последните месеци отношенията между Сърбия и Косово отново се обтегнаха. Това стана след ареста на сръбско официално лице на косовска територия.

Според Валецкий към момента ситуацията от военна гледна точка не изглежда благоприятна за Сърбия. Той припомня, че през 1998 г. в Косово са били разположени сръбски военни и милиции, които са били на брой около 21 000. Все пак през лятото на същата година албанците са контролирали около 40% от територията на Косово. За това и не е добре те да бъдат подценявани.

Според експерта в момента албанците използват основни Силите сигурност на Косово. Ако ги използват, те ще могат да превземат северната част на страната, където в момента няма организирани сръбски отряди. Те обаче ще се въздържат от подобни действия, защото така Сърбия ще получи предлог за военна намеса в страната.

Отбелязва се, че в момента сръбската армия не превъзхожда по численост Прищинския корпус от 1998 г. Ако тогава сърбите са имали проблем с албанците, какво би станало сега, когато цялата сръбска армия наброява около 25 000 души. Тази войска ще трябва да премине през тесния проход на планините в Косовска Митровица. При напредък, тази войска ще трябва да води боеве в градски условия в Южна Митровица.

Албанците няма да стоят безучастни пред такава офанзива. Освен това при вкарване на войски, Сърбия ще наруши т.нар. Кумановски договор. Припомня се и това, че албанците разполагат със значителен оръжеен арсенал и че техните наемни отряди вече са доказали, че могат да водят война на чужда територия.

Сръбският външен министър Ивица Дачич вече обяви, че Сърбия предпочита мирно решение на въпроса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: