Last news in Fakti

17 Април, 2018 11:33 1 386 1

Косово няма своя външна политика, а следва САЩ

  • косово-
  • рамуш харадинай-
  • сърбия-
  • съюз на сръбските общини

Докато Сърбия не ни признае, ще има две позиции и две истини, твърди премиерът Рамуш Харадинай

Косово няма своя външна политика, а следва САЩ - 1
Снимка: БТА/АР

Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че Косово няма своя външна политика и "принадлежи към водения от Америка клуб", съобщават сръбските вестници, като цитират интервю на политика за телевизия "Хепи".

"Ние сме част от Европа и сътрудничим с Брюксел и Берлин. Когато става въпрос за външната политика обаче, ние сме част от клуба на страните, водени от Америка. За нас не е проблем да признаем това, нямаме и време да се занимаваме с проблемите по света", казва Харадинай.

Премиерът подчертава, че остава на позицията, че Съюз на сръбските общини (ССО) може да бъде формиран само въз основа на косовската конституция. "Преди това е необходимо да се установи за какъв ССО става дума и чак след това той ще бъде формиран", допълва той.

Докато Сърбия не признае Косово, ще има две позиции и "както ние виждаме това, две истини". "Съществуването на Косово е реалност", изтъква той.

На въпрос как е създадена легендата за "черния" Харадинай, престъпник, отговорен за убийствата на сърби, премиерът казва, че е виждал това по сръбската телевизия и че това е било пропаганда. "За мене е нормално това да се говори по време на война, но не ми е ясно защо продължи след конфликта", казва той.

В затвора на Хагския трибунал се е запознал с осъдени сръбски военнопрестъпници като Веселин Шливанчанин и Воислав Шешел, които дори го поздравиха. На въпрос как в затвора може да другарува със сърби, а на свобода не може, Харадинай казва, че и сега се вижда и дружи със сърби. "Не се разбираме винаги, но все пак се разбираме", казва той.

Премиерът посочва и че албанците не са мюсюлмани по идентичност и не се гордее със снимките на рушене на сръбски църкви и погром над манастири.

Косово няма своя външна политика, а следва САЩ

На шеговития въпрос как навсякъде наркотиците водят до зависимост, а само в Косово до независимост, Харадинай отговаря: "Тук няма наркотици, само царевица и боб. Тук не расте дрога".

В края на разговора Харадинай казва, че сърби и албанци са се борили заедно против Османската империя. "Не знам дали знаете това, но когато говорим за Косовската битка трябва да кажем, че в нея са участвали и албански части и на тях също не им е било приятно да дойде някой отдалече на тяхна територия", казва Харадинай в интервюто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 2 Отговор
    "Премиерът посочва и че албанците не са мюсюлмани по идентичност"
    "В края на разговора Харадинай казва, че сърби и албанци са се борили заедно против Османската империя."

    А в същото време на Ердоган му пяха турски песни като беше на посещение в Белград и Сърбия отказа да признае арменския геноцид. Още ли мислите, че сЪрбите са ни "православни братя" ???