Отидете към основна версия

1 269 7

Сеул към Пхенян: Искаме мирен договор

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • мун дже-ин

Сключването на мир изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма

Снимки: БТА/АР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин поиска днес сключване на мирен договор със Северна Корея, за да се сложи официално край на войната между двете държави, съобщи AFP.

На пресконференция в южнокорейското президентство той заяви пред медиите, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната.

Мун подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма.

Президентът каза, че ако на срещите на върха между КНДР и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори денуклеаризация на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията на Севера с другите две държави.

Той добави, че би могла да се осигури и международна икономическа помощ за Северна Корея.

Южнокорейски и китайски източници съобщават, че Ким Чен-ун е изразил склонност за осъществяване на денуклеаризацията. В замяна обаче американските войски ще трябва да се изтеглят от Южна Корея, а южнокорейците вече няма да имат защитата на американския ядрен чадър.

Вашингтон е непреклонен в желанието си за денуклеаризация на КНДР, която да бъде необратима и подлежаща на проверка.

Мун отбеляза, че Северна Корея показва на международната общност намерение за цялостна денуклеаризация, но предупреди, че е рано да се говори за успех на диалога преди успех на срещата между севернокорейците и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: