Last news in Fakti

19 Април, 2018 19:30 1 264 7

Сеул към Пхенян: Искаме мирен договор

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • мун дже-ин

Сключването на мир изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма

Сеул към Пхенян: Искаме мирен договор - 1
Снимки: БТА/АР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин поиска днес сключване на мирен договор със Северна Корея, за да се сложи официално край на войната между двете държави, съобщи AFP.

На пресконференция в южнокорейското президентство той заяви пред медиите, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната.

Мун подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма.

Президентът каза, че ако на срещите на върха между КНДР и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори денуклеаризация на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията на Севера с другите две държави.

Сеул към Пхенян: Искаме мирен договор

Той добави, че би могла да се осигури и международна икономическа помощ за Северна Корея.

Южнокорейски и китайски източници съобщават, че Ким Чен-ун е изразил склонност за осъществяване на денуклеаризацията. В замяна обаче американските войски ще трябва да се изтеглят от Южна Корея, а южнокорейците вече няма да имат защитата на американския ядрен чадър.

Вашингтон е непреклонен в желанието си за денуклеаризация на КНДР, която да бъде необратима и подлежаща на проверка.

Сеул към Пхенян: Искаме мирен договор

Мун отбеляза, че Северна Корея показва на международната общност намерение за цялостна денуклеаризация, но предупреди, че е рано да се говори за успех на диалога преди успех на срещата между севернокорейците и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    11 2 Отговор
    Не вярвам Ким да се върже. Мисля, че ги мотае, да печели време. Не вярвам да не се е поучил от примера на Милошевич, Кадафи, Садам, Асад, Янукович... собствения горчив опит са СК, когато американците сриват до основи цялата държава и избиват 20% от населението.
  • 2 Кики

    7 0 Отговор
    Под отказване от ядрена и балистична програма,да разбираме ли разоръжаване?...или само стопиране? Ако е разоръжаване,трябва да се обещава на Ким много, много неща! На първо място да няма американци наоколо.Логично е Ким да поиска икономическа помощ, заради санкциите, които са търпяли толкова години! Най - вероятно Китай ще бъде гарант за в бъдеще. Много неща ще иска С.Корея, но залога е голям! Тръмп няма да се съгласи за нито едно, и затова всичко ще остане постаро му.
  • 3 Барчо

    4 0 Отговор
    Не вервам Ким да си изуе гащите и да се нагъзи. Едва ли би очаквал да му се кумят много, много.
  • 4 onq s konq

    2 6 Отговор
    Пред Америка всички капитулират защото който не слуша-бомби,който слуша-помощи в долари!Просто принципа на моркова и тоягата-много е ефективен.Ама няма Русия,Китай,СК-ВСИЧКО ПОД НОЖА!И го разберете-БОГАТИТЕ НЕ ИСКАТ ВОЙНА,ЗА ДА МОГАТ ДА СИ ХАРЧАТ СПОКОЙНО ПАРИТЕ И ДА СЕ РАДВАТ НА ЖИВОТА!А бедните...те просто нямат думата:)
  • 5 Ду Пен Це

    5 0 Отговор
    Малкия шишко има яки козове ама е седнал да играе карти с акули.
  • 6 ПАСАТОРА

    1 0 Отговор
    Това е много добре.Май ще им подарят демокрация като на Югославия хахаха
  • 7 зулус

    0 0 Отговор
    Ей така излъгаха американците и СССР и целия соцлагер- я сега си събуйте гащите пък ние само ще гледаме...не бе няма да пипаме...ама тази глава рамена няма-тръгне ли всичко е вътре!!!
Новини по държави: