Отидете към основна версия

2 961 11

Вълна от негодувание срещу новото име на Македония

  • гърция-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • сириза-
  • зоран заев

Не само от опозицията в Гърция, но и в самата СИРИЗА възразяват срещу името "Република Илинденска Македония" 

Снимки: БТА/АР

Опозиционните лидери в Гърция отхвърлиха като иредентистко името "Република Илинденска Македония", но то среща възражения също и в правителствената СИРИЗА, пише електронното издание на в. "Катимерини".

Атина и Скопие обсъждат това име като вариант за преименуване на Македония, за да бъде разрешен десетилетният спор между двете страни.

В телефонни разговори с премиера Алексис Ципрас лидерите на опозиционните Нова демокрация, Движение за промяна, "Потами" ("Реката") и Гръцката комунистическа партия са отхвърлили предложението, което според информациите е било направено от страна на македонския премиер Зоран Заев по време на разговори с Ципрас в София.

Гръцкото правителство разглежда това име като основа за обсъждане, която би могла да доведе до жизнеспособно решение. Опозиция обаче бе изразена и вътре в самата СИРИЗА, посочва "Катимерини".

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис е заявил пред Ципрас, че този вариант на име е "неприемлив". Според тази партия всяко упоменаване на Илинден в името на гръцката съседка, не само че не слага край на иредентизма в Македония, но и го утвърждава и засилва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: