19 Май, 2018 17:40 2 438 11

Опозицията в Атина отхвърли "Република Илинденска Македония“

  • гърция-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • република илинденска македония-
  • зоран заев

Премиерът Ципрас е информирал президента Павлопулос за хода на преговорите със Скопие

Опозицията в Атина отхвърли "Република Илинденска Македония“ - 1
Снимки: БТА/АР

Гръцките партийни лидери са отхвърлили името „Република Илинденска Македония“, а опозиция към името има и в управляващата партия „Сириза“, пише Ekathimerini, цитирана от "Фокус".

В телефонни разговори с премиера на страната Алексис Ципрас, лидерите на „Нова демокрация“, „Движение за промяна“, „То Потами“ и гръцките комунисти „ККЕ“ са отхвърлили предложеното име, което според докладите е направено в петък от премиера на Македония Зоран Заев по време на разговорите в София.

Това предложение, обаче, се счита от гръцкото правителство за база за разговори, които могат да доведат до решението на въпроса.

Опозицията в Атина отхвърли "Република Илинденска Македония“

Пред лидерите на политическите партии Ципрас е повторил правителствената позиция за съставно име за всестранна употреба, конституционна ревизия и прилагане на същата като предпоставка за интеграцията на Македония в международните организации.

Ципрас е информирал председателите на партиите, че правителството няма да пристъпи към конкретни дискусии, ако първо не са изпълнени предпоставките.

Опозицията в Атина отхвърли "Република Илинденска Македония“

Гръцкият премиер е информирал и президента на страната Прокопис Павлопулос за хода на преговорите за решаване на спора за името.

Държавният глава е подчертал необходимостта от широк консенсус. “Политическите сили имат различия, но за националните въпроси необходим най-големият възможен консенсус, за да бъде устойчиво решението и Гърция да има по-голяма сила за преговорите“, допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А НИЕ сме съгласни винаги за рсичко

    4 6 Отговор
    Бил виновен СТАЛИН, Тито, Димитров, СССР, БКП. Сега сме си само ние и много добре знаем че е НАШЕ па.че ЗЕМЯ. В нея няма нищо друго освен български граждани. И ТЕ ти на . БЪЛГАРИЯ МЪ
    чи по всички височини - Парламент, Президент, МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ, ВМРО, ПРОФЕСОРАТА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ, Преса, Радио, Телевизия, Национален исторически музей, Божко Димитров , МИН. Външни работи МНО. ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ - МЪЛЧАТ като малоумни. ХЮМНЕТА СА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА !
  • 2 Лошия

    14 7 Отговор
    Бе много ни трябват македонците и тях да хрантутим. Малко са ни проблемите с циганите, че да си навлечем проблеми и с албанците. Айде по далеко от нас.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мина

    8 1 Отговор
    Най изгодно за всички комшии е република скопие без македония.
  • 5 Румяна Костова

    11 0 Отговор
    Илинденското въстание в планинския градец Крушево,организирана от българи.Сражавали да се основно власи.И след 10 дни е потушено.Каква основателна причина има републиката им да се нарича ,,Илинденска Македония?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 предложение

    9 0 Отговор
    Като не искат Македония, да я нарекат Западна България...
  • 8 Барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лошия":

    Много правилно. Това ще един "Троянски кон", който ще ни довърши. Дано някой от "горе" не реши да ни погребе да поправи историческата неправда и да ни обедини. Там албанския език е вече втори "национален" наред с македонския. След време когато албанците станат мнозинство, може македонския и да отпадне като основен език. От това следват много неща, като езика излъчван по радио, телевизия, писменост в административния сектор. Абе въобще албанизация. Таков чеп на нас не ни трябва, колкото и "предателски" да звучи.
  • 9 Македония е част България

    5 0 Отговор
    Присъединяване на Македония. Изгонване на заевователите душманите -шиптъри.Официален език - книжовния български и валутата - лева. Това е част от възстановяване на българското землище - ойкумен.
  • 10 Демократ

    0 0 Отговор
    Македонците нямат избор да спрат да се правят на ощипани и да се връщат в България, където им мястото. В протвен случай ще бъдат претопени от мюсюлманите и след 50-60 години никой няма да си спомня за тях. Заради една шепа партиен елит, който се интересува единствено от добре платени държавни постове, поемат огромен риск, да изчезнат от картата на света.
  • 11 Случайно прочел

    0 0 Отговор
    Ооо неразумни юроде,защо се срамуваш да се наречеш БЪЛГАРИН!!?Или се притесняваш че ако има обединение с България ,ще ти намалеят парите за крадене от бъдещи евро проекти!!?
Новини по държави: