Last news in Fakti

18 Май, 2018 12:29 14 314 32

Ето как ще се казва Македония

  • македония-
  • гърция-
  • име-
  • спор-
  • нато-
  • илинденска македония-
  • зоран заев-
  • ес

Постигнато е съгласие между Ципрас и Заев

Ето как ще се казва Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Република Илинденска Македония е новото предложение за името, което, според дипломатически източници, Скопие предлага в преговорите за разрешаване на десетилетния спор с Атина. Това съобщава македонската медия A1 On, цитирана от агенция "Фокус".

Пояснява се, че новото име ще бъде за обща употреба, както настояват гърците. До този момент най-спряганото име беше „Република Горна Македония“, написано отделно и с превод на английски. Източници на A1 On обаче твърдят, че след последния разговор в София, министър-председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев са се спрели на предложението Република Илинденска Македония.

Ако се стигне до споразумение за международно име на държавата, то трябва да бъде записано в ООН, а след конституционни промени да бъде прилагано за всестранна употреба. „Гърция и Македония са постигнали напредък в продължаващите преговори по отношение на името на страната, но „още не сме в позиция да говорим за споразумение“", заявява ръководителят на кабинета в Атина Алексис Ципрас след разговора в София с македонския си колега Зоран Заев.

Гръцкият премиер говори пред репортери след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София след преговорите с македонския премиер Зоран Заев, който по-рано заяви, че двамата лидери са обсъдили „едно (конкретно) решение на спора за името, което би било приемливо за и двете страни".

„Ние покрихме голяма част от разстоянието, но все още има път за изминаване“, подчерта Ципрас, като същевременно допълни, че са налице редица въпроси, които възпрепятстват напредъка в преговорите с посредничеството на ООН за решаване на десетилетния спор между двете съседни страни. „Разглеждаме обстойно всички подробности, но все още не сме в състояние да говорим за споразумение. И двамата бихме искали да видим резултата за срещата на върха на ЕС в края на юни", допълни гръцкият премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    54 1 Отговор
    Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил[1]) 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.
    Е значи направо да се казва -Илинден Преображенско Българска Македония! Последната дума даже е излишна, да се замени с област.

    Коментиран от #6

  • 2 гост

    33 4 Отговор
    да я кръстят Македония-Скопие, нещо като ЦСКА-София.

    Коментиран от #12

  • 3 Хасан

    13 26 Отговор
    Най добре да Северна Македония ...след това да се обедини с Южна и Източна Македония..Македонските земи са разпокъсани

    Коментиран от #4, #17

  • 4 goni

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хасане! Не се бъзикай! Някои са много чувствителни по темата!:)

    Коментиран от #16

  • 5 Бай хой

    23 6 Отговор
    Отново боко тиквата продаде Българските национални интереси. А гър олякис се подиграват и прехвърлят интригата на наш гръб.
  • 6 Бай хой

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Не ни пробутвай измислената от хамериканци история в уикипедия. Там отдавна са подготвили унищожаването на всичко Българско и Родно.

    Коментиран от #9

  • 7 Бай хой

    20 1 Отговор
    Съкратено. РИМ

    Направо да ги прекръстим на римляни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трол

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    И с кое предположението ми да бъде тази територия българска област те разтревожи,че американизираш мисълта ми?
  • 10 падналия ангел

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "OSMANLI":

    Ти да си кръстиш тогава Турция-Велика Македония щото онзи Искендера дето му викате е бил преди вас из Анатолия-Анадола!
  • 11 Хитреци

    10 0 Отговор
    Съкратено РИМ ... ей че хитроо. И след тва директно у Европата
  • 12 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Още по добре , като Черноморец Бургас-София.
  • 13 лаки фофоко

    5 2 Отговор
    За гърците инатчии Република Великденска Македония , а за употреба у Македония - Република Вистинска Македониja и така класически компромис - вълкът сит и агнето цяло , баба Меркел доволна , а Заев втори Кисинджър. Ципрас няма да го бият . Бат Бойко европейски помирител кандидат за нобелова награда в Стокхолм.
  • 14 Гост

    10 2 Отговор
    Въпросното предлагано име на Македония е неделима част от историята на България.Най-правилното име свързано с нищо друго освен като географско понятие е Вардарска Македония.
  • 15 А казват че РУСИЯ мътилка водата

    13 4 Отговор
    ВИЖТЕ какви глупости вършат днес НАШИТЕ свободни демократични запартъци. Сега я няма Русия, кой ви пречи ? Върнете района като Косово там от гдето е отнет НА БЪЛГАРИЯ. АДИ ДЕ ? ПЛАШИПУТАРНИЦИ !

    Коментиран от #25

  • 16 Един от хората

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Македонската тема вече не е актуална,виж за Източен Кюрдистан е една добра идея!!!
  • 17 фесовете вън от Българиш

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    резаните мамули да не се обаждат
  • 18 Дедо ви

    10 0 Отговор
    Българска Провинция Македония ...
  • 19 гост3

    13 0 Отговор
    Македония трябва да се прекръсти на западна България....
  • 20 Васил

    10 1 Отговор
    По времето на Илинденско Преображенското въстание не е имало македонци, та за каква Илинденска Македония говорят някои или македонистите отново се опитват да крадат българската история, защото собствена нямат. Исторически коректно е да се наречат Коминтерновска Македония, защото тяхната „държава” и „нация” е плод на коминтерна и титовизма.
  • 21 Патриот

    9 3 Отговор
    Както и да я кръстят за нас си е Македония. По-важното е да е член на НАТО и ЕС. Останалото е въпрос на инициативи. Все пак искам да припомня на прогимназиалните патриоти, че от 10 години сме в ЕС. Никой не ви пречеше да направите български училища и читалища в Северна Гърция или в Румъния. Нали все плачете за три морета. Е, днес даже сте и до Атлантика. Хайде де. Действайте. НУЛА. Само кръчмарски лафове. Същото ще е с македонските земи и със Западните покрайнини. Дрън, дрън и накрая пак НУЛА.
  • 22 Я па я

    3 1 Отговор
    Напишете името Македония от зад напред и готово.
  • 23 среднощен

    2 0 Отговор
    Цирк "Тръмп" с участие и на руски циркови трупи! За първото представление, "вход свободен"! При следващите, Ципрас ще къса билетите! Приятно гледане!
  • 24 Бай Тошо

    4 1 Отговор
    И тия са като нас, дупедавци за пари
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Коко

    2 0 Отговор
    Скопска Македония.
  • 27 Кой знае

    1 1 Отговор
    А ние претенции няма ли да имаме към името"Илинденска Македония":Илинденско -Преображенското въстание избухва под натиска на българската ВМРО за освобождението на българските македонски земи от турска окупация. Не ова са претенции към нашата история и държава,защо външното министерство мълчи?-защото са предатели.

    Коментиран от #28

  • 28 Демограф

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кой знае":

    ПатрЕотарите тук удобно за сърби, гърци и рушняци забравят, че довчера ревяха "макетата са българи", а днес се мятат да рушат опитите на макетата да се измъкнат от тройните окови на сърби, гърци и рушняци, каато ползват общобългарско название, каквото е " Илинденска Македония"..Предателите са тези които скачат срещу всеки опит за единение на българите. Подобно на гумняевският ни "Синод".

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Демограф

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Демограф":

    Какви претенции към "Илинденска Македония" може да имаме, след като и ние и макетата знаем и признаваме българския дух и характер на Илинденското въстание. Напротив, това име сближава България и Македония, българите от двете страни, защото са живи част от участниците и потомствата им. Защото това не е древно събитие с изгубени следи, а вчерашна обща битка за освобождение срещу отоманци, гърци, сърби и рушняци. Името работи за целокупния български народ. Затворете усти! Стискайте палци!
  • 30 Демограф

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Демограф":

    И ако ви боли за Целокупния български народ, трябва да скочите побеснели срещу наглото безсрамно предателство на ченгетата от Синода, които ритнаха в лицето македонската църква молеща майчина закрила. Заради путинското, гумняевско, рушняшко, еретично, църковноимперско подобие на църква българодушителите от ченге-синода извършиха най-гнусната национална измяна от хиляда години насам. Щом Охридската църква е българска, какво им пречи да я почетат по повод 1000 г от създаването и именно като българска...!! Поповете някога спасиха България. Днес ченге-поповете я убиват.

    Коментиран от #31

  • 31 Демограф

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Демограф":

    И още. Днес общобългарското лозе неще молитва а мотика. Трябва да хванем мотиките и да изкореним плевелите на сърбо-русо-гръцката агентура сред българите. Ченге- Синодът трябва да бъде игнориран, бойкотиран, разобличен и низвергнат. Ако по друг път не става, то всеки енориаш трябва да потърси пътя към истинската българска Църква, а в случая това е Охридската. Тя е изразителят на българския национален и духовен интерес. Ако можете, канете македонски свещенници да ви кръщават, венчават или опяват. Ако можете идете там, по древните български храмове, под лоното на древната българска църква и там приемете вяра и прошка. Ченге-синодът трябва да бъде оставен да изсъхне като изкоренен плевел заради предателството си. Днес това е любородие. Лаенето срещу македонската църква е равносилно да ругаеш детето си или майка си, защото не се знае кой дете кой майка. Ние сме едно от хилядолетия. От хилядолетия гундяевци, сърби и гърци все ни делят и плашат със схизми. Дреме ни...

    Коментиран от #32

  • 32 ооооооо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Демограф":

    ми то и македонските попове са сърбо-македонци с червени партийни книжки.
    ти да не мислиш, че само у нас е така?
Новини по държави: