20 Май, 2018 13:28 2 941 11

Вълна от негодувание срещу новото име на Македония

  • гърция-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • сириза-
  • зоран заев

Не само от опозицията в Гърция, но и в самата СИРИЗА възразяват срещу името "Република Илинденска Македония" 

Вълна от негодувание срещу новото име на Македония - 1
Снимки: БТА/АР

Опозиционните лидери в Гърция отхвърлиха като иредентистко името "Република Илинденска Македония", но то среща възражения също и в правителствената СИРИЗА, пише електронното издание на в. "Катимерини".

Атина и Скопие обсъждат това име като вариант за преименуване на Македония, за да бъде разрешен десетилетният спор между двете страни.

В телефонни разговори с премиера Алексис Ципрас лидерите на опозиционните Нова демокрация, Движение за промяна, "Потами" ("Реката") и Гръцката комунистическа партия са отхвърлили предложението, което според информациите е било направено от страна на македонския премиер Зоран Заев по време на разговори с Ципрас в София.

Гръцкото правителство разглежда това име като основа за обсъждане, която би могла да доведе до жизнеспособно решение. Опозиция обаче бе изразена и вътре в самата СИРИЗА, посочва "Катимерини".

Вълна от негодувание срещу новото име на Македония

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис е заявил пред Ципрас, че този вариант на име е "неприемлив". Според тази партия всяко упоменаване на Илинден в името на гръцката съседка, не само че не слага край на иредентизма в Македония, но и го утвърждава и засилва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    19 0 Отговор
    А ние си мълчим , като п....!
  • 2 Бесен пес

    17 1 Отговор
    Предлагам да се казва Югозападна България ! Ха ха ха
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    5 5 Отговор
    Кристално ясно е,че ГРЪЦКИТЕ ПАРТИИ/както парламентарно представени,така и други/ няма да се съгласят с каквото и да е предложено име поради простия факт,че РУСИЯ НАЛИВА АГРОМНИ СУМИ В ПАРТИЙНИТЕ ИМ КАСИЧКИ ЗА ДА "БАВЯТ" НЕЩАТА.А уж "неглупавия" Запад вместо да си кара със традиционна закостенялост и изкривена и демодирана "Законност" на вземане на решения,отдавна трябваше да промени правилата за вземане на решения за прием в НАТО и ЕС във ФОРМАТ "50+1".

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Мнение

    8 1 Отговор
    Референдум за присъединяване към България, ратификация.
    По този начин Европейския съюз ще върне жеста на Путин за Крим.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Това , коня ли го измисли ?

    Коментиран от #9

  • 7 Макак

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Добра идея ! Кога почваме ?
  • 8 аве фюрер

    9 0 Отговор
    Така се случва с измислените държави , народности, езици и етноси - никога не може да им се измисли правдоподобно име . Като са си БЪЛГАРИ ,колкото и да се пребоядисват, пак ще си останат БЪЛГАРИ . Та в тоя ред на вицовете , що да се не казва НОВОИЗМИСЛЕНА МАКЕДОНИЯ , това ще обобщава реалното състояние на нещата ....
  • 9 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Уточнявам:Лични въпроси,русофилски въпроси,тъпи въпроси,въпроси дали давам пари на заем...ВСИЧКО ТОВА-КЪМ "ОНЯ ДЕТО ПИШЕ С МОЯ НИК" от време на време.Ще го познаете по уникалните правописни грешки и самосъзнание на селски бек.
  • 10 154

    1 0 Отговор
    сМОТАНИ МАКЕДОНЦИ ДА СИ СТОЯТ ТАМ
  • 11 един от всички

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Малеее ,какви болни мозъци имало-:) И тук отново ли Русия ви е виновна,бе? Ти,мило детенце,явно не познаваш гърците! Не са като нас,дето като ни свирнаха от вашингтон,всичко подписахме с Македония,още миналата година. просто им потрябва и тяхната територия за бойни действия и ни накараха да подпишем. Ние бихме подписали при всякакви условия,и също без никакво условие. А трябваше да имаме и ние доста претенции. Едното например е,учебниците,които ползват учениците в Македония,да са същите,като тези в република България ,всички те отпечатани в София. да видим как ще манипулират младото си поколение с фалшивата си история. Ама не -няма кой да постави подобен въпрос от наша страна. А гърците са народ непокорен,те са си "друга бира"!
Новини по държави: