Отидете към основна версия

1 760 5

Критични дни за Меркел у дома

  • хорст зеехофер-
  • коалиция-
  • ангела меркел-
  • бежанци-
  • мигранти

Баварският ХСС решава дали продължава с натиска над канцлера по миграционната политика

Снимки: БТА/АР

Ръководството на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) "напълно подкрепя" плана на министъра на вътрешните работи и лидер на партията Хорст Зеехофер за ускоряване на процеса за недопускане и изгонване на нелегални мигранти от територията на Германия, заяви генералният секретар на ХСС Маркус Блуме, цитиран от ТАСС.

"Искаме да постигнем промени на практика по този въпрос", подчерта Блуме по телевизия ZDF.

Проблемът с противодействието на нелегалната миграция предизвика конфликт в управляващата коалиция между Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и ХСС.

Традиционният баварски съюзник на Меркел й постави ултиматум и настоя Берлин да предприеме едностранно мерки за защита на националните граници, като заплаши в противен случай да напусне общата парламентарна група на ХДС-ХСС в Бундестага.

След две седмици предстои среща на високо равнище на ЕС. ХСС очаква дотогава Меркел да постигне компромис с европейските си партньори за по-ефективно противодействие на притока на мигранти.

Ако това не се случи, Зеехофер възнамерява да издаде министерски указ, който нарежда на федералната полиция да започне мащабен контрол по границата и да гони мигранти, които вече са получили отказ за предоставяне на убежище във ФРГ.

Тогава на канцлера ще остане само един вариант - да свали доверието си от вътрешния министър и да го уволни. ХСС обаче в такъв случай може да скъса отношенията си с ХДС, което ще е равнозначно на край на сегашното правителство в Берлин.

Междувременно премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер заяви, че ХСС ще реши дали да продължи да настоява за политика на недопускане в страната на някои бежанци, но вътрешният министър Зеехофер ще реши дали и как да приложи тази политика, която би разкъсала десетилетния съюз между ХСС и ХДС на Меркел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: