18 Юни, 2018 14:38 1 751 5

Критични дни за Меркел у дома

  • хорст зеехофер-
  • коалиция-
  • ангела меркел-
  • бежанци-
  • мигранти

Баварският ХСС решава дали продължава с натиска над канцлера по миграционната политика

Критични дни за Меркел у дома - 1
Снимки: БТА/АР

Ръководството на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) "напълно подкрепя" плана на министъра на вътрешните работи и лидер на партията Хорст Зеехофер за ускоряване на процеса за недопускане и изгонване на нелегални мигранти от територията на Германия, заяви генералният секретар на ХСС Маркус Блуме, цитиран от ТАСС.

"Искаме да постигнем промени на практика по този въпрос", подчерта Блуме по телевизия ZDF.

Проблемът с противодействието на нелегалната миграция предизвика конфликт в управляващата коалиция между Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и ХСС.

Традиционният баварски съюзник на Меркел й постави ултиматум и настоя Берлин да предприеме едностранно мерки за защита на националните граници, като заплаши в противен случай да напусне общата парламентарна група на ХДС-ХСС в Бундестага.

След две седмици предстои среща на високо равнище на ЕС. ХСС очаква дотогава Меркел да постигне компромис с европейските си партньори за по-ефективно противодействие на притока на мигранти.

Ако това не се случи, Зеехофер възнамерява да издаде министерски указ, който нарежда на федералната полиция да започне мащабен контрол по границата и да гони мигранти, които вече са получили отказ за предоставяне на убежище във ФРГ.

Тогава на канцлера ще остане само един вариант - да свали доверието си от вътрешния министър и да го уволни. ХСС обаче в такъв случай може да скъса отношенията си с ХДС, което ще е равнозначно на край на сегашното правителство в Берлин.

Критични дни за Меркел у дома

Междувременно премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер заяви, че ХСС ще реши дали да продължи да настоява за политика на недопускане в страната на някои бежанци, но вътрешният министър Зеехофер ще реши дали и как да приложи тази политика, която би разкъсала десетилетния съюз между ХСС и ХДС на Меркел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    2 1 Отговор
    Никои не коментира до сега ви бяха много либерални сега осъзнавате какви са това искат да направят с българи и румънци само чакаите да се смени Меркел

    Коментиран от #2

  • 2 по скоро

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    искат да направят това и с Български граждани като мехмед,али....но направо да ги товарят на самолети и да ги пращат при бащицата ердо.то и трудно може да ги разграничиш от мигрантите та няма да им е трудно да им организират екскурзийка
  • 3 Пеевски ВЪТРЕ

    3 0 Отговор
    Когато Алтернатива За Германия се коалира с ХСС и дойде на власт Европа бавно, мъчително бавно, ще тръгне по пътя на своето спасение.

    Коментиран от #4

  • 4 бай ИВАН

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пеевски ВЪТРЕ":

    Казваш, неминуемо ще ни сполети СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ???!!!!!!!
    Направо са му запушили сандалките на това светло бъдеще да търчи насам !!!!! Иде ,иде !!!!
    Ееееееееееййййййй там зад завоя е !!! Само погледни !!!! Просто няма начин да не го видиш !!!!!! То лошо няма,ама бай ви ИВАН е много по- дърт, отколкото сигурно си представяш и някои работи ги предусеща като ловджийско куче!! Точно,точно.Човек като огризе дървото-захитрява ,ама винаги- КЪСНО,много КЪСНО!! Така,че .... въобще не разчитайте ........Наистина съжалявам,че в едно отминало време не забелязах,не обърнах внимание на някои процеси и тенденции.А можеше да бъде съвсем друго.......НЕ ГО ПРАВЕТЕ И ВИЕ!!!!!ИЗХОД НЯМА!!!!
    Съжалявам и за правописа-с годините все по-лош.
  • 5 истинко

    2 0 Отговор
    Защо говорите така за "Мама" Меркел бе?! Та тази женица (не съм сигурен в това) с такъв плам подкрепяше нашия мутро-премиер Б.Б.!
Новини по държави: