Отидете към основна версия

7 735 36

Ердоган е по-могъщ от Ататюрк

  • турция-
  • кемал ататюрк-
  • реджеп ердоган

Той постигна голямата си мечта, но Турция е изправена пред големи проблеми

Реджеп Ердоган постигна мечтата на живота си, като вече има по-голяма политическа сила от тази на Кемал Ататюрк, това пише в свой коментар германското издание „Шпигел“.

През миналия месец Ердоган спечели президентските избори в Турция, като предстои да направи преход към президентска република с извънредни правомощия за президента. От медията обаче отбелязват, че сега мандата му ще е доста по-труден, от колкото беше преди няколко години.

Една от причините е упадъка на собствената му партия, която не успа да получи мнозинство и се принуди да търси съюз с ултранационалисти. Не е изключено те да получат и вицепремиерския пост.

В момента турското общество е разделено на две части, като едни са твърдо зад Ердоган, а други виждат в него деспот. В същото време турската инфлация не е падала под 11%, а турската лира се обезценява. Дълговете на турските компании достигнаха $ 222 млрд., а всеки четвърти гражданин до 23 години е безработен.

Вероятно Ердоган ще продължи да настоява за наливане на пари в строителството, а това може до края на годината да доведе страната му до дългова криза. Той е противник на повишаване на лихвите, а политиката му го настройва срещу Запада и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: