Last news in Fakti

29 Юни, 2018 15:00 5 121 48

Турция няма да се откаже от руските ракети

  • турция-
  • сащ-
  • русия-
  • с-400-
  • ракети-
  • ибрахим калън-
  • натиск

Анкара няма да поддаде под натиска на Вашингтон

Турция няма да се откаже от руските ракети - 1
Снимка: Shutterstock

Турция няма да се откаже от споразумението си с Русия за закупуване на зенитно-ракетни комплекси С-400, дори САЩ да плашат страната със санкции. Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън, цитиран от „Дейли Сабах“.

Говорителят на Ердоган посочи, че Турция е в правото си на суверенна държава сама да вземе това финално решение. „Турция ще реши коя отбранителна система да използва“, посочи той.

Анкара твърдо заявява, че няма да се откаже от руските ракети, въпреки че беше подложена на натиск от американците. САЩ, които са съюзници на Турция в НАТО, са твърдо против страната да има руски ракети.

Вашингтон дори заплаши, че няма да достави стелт изтребители на Турция. „Няма връщане назад. Системите С-400 ще бъдат доставени следващата година“, подчерта Калън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    20 65 Отговор
    СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #5, #23, #28

  • 2 Моджерип

    65 6 Отговор
    Разбирасе,никой не се отказва току така от най- доброто а от Пентагона и по 5 пъти на ден да звънят в Турция отговора ще да ,,сделката остава"!
  • 3 Ко речи

    54 5 Отговор
    САЩ отдавна вече не командват парада. Тръмпи е пъчи яко за да не си личи толкова много, ама... вече и глупавите го разбраха. Америка върви надолу (което всъщност не е толкова лошо нещо).
  • 4 ТОЧКАТА

    31 1 Отговор
    Не виждам такъв натиск да се оказва на балтийските държави за отказа им от руски ток......въпреки грозният рев за ,,руската агресия,,.....Така се вижда КОЙ зачита суверенитета ....и уважава партньорите си.
  • 5 Мукавей

    35 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    И аз се ядосвам, че непрекъснато пишат за задокеанската фалирала кочина. бе - бунаци.

    Коментиран от #10

  • 6 ГосТ

    43 3 Отговор
    Ашколсун !
    Накрая ш'се окаже че ние сме най продажните мишки на балканите.

    Коментиран от #7

  • 7 прокси

    47 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Само да видиш плановете за превъоръжаване на "фалирала" Гърция и отделно закупеното през последните 10-15 години от същата държава! Как го правят Гърция и Турция? Дали нямат политици с "топки" и горд народ, който не прекланя глава. В тези две държави народа не се примирява с манипулациите на политиците-излизат, чупят, трошат, палят, блокират КПП...сега ако кажа, че затова и 700 години сме били в робство някои пак ще се обидят, а за ежедневното и постоянното им прецакване от политиците ни са съгласни.Каква държава е България, че даже една музика на циганските сватби не може да намали?
  • 8 koпа

    43 1 Отговор
    Това е да си независима държава,държава която знае да си защитава интересите.
  • 9 Borislav Popov

    34 11 Отговор
    През 1990 г. армията ни бе 104 000 души, като най-голямата численост през последните 60 години е била 156 000 души.
    Имахме 2200 танка, близо 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, калибър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораба. ВВС бяха въоръжени с около 230 бойни самолета.
    България наряза най-страшните си оръжия под американски натиск.
    Унищожихме 24 пускови установки със 72 ракети Р-300 ,с боен радиус 300 км. Нарязахме и най-модерните си ракети СС-23 с далекобойност 400 км - 8 пускови установки и 24 ракети за тях. СС-23 и бяха страшилище за турците,защото не можеха да ги прихванат.Носеха и касетъчни бойни заряди и ядрени заряди.
    Имахме и три уникални изтребителя МиГ-25 разузнавателен вариант, базирани в Добуджа. С тях следяхме Гърция и Турция и 6-и американски флот.Турските радари не можеха да ги засекат, нито пък да ги обстрелят със зенитни ракети,защото МиГ-25 летяха на над 21 000 м -недостижима тогава височина.

    Уникумът на ГЕРБ е Бялата книга за отбраната. На 29.12.2010 г. кабинетът на Бойко Борисов прие днешните смешни параметри на армията - 26 000 души, танкове - 80, бойни бронирани машини - 280, артилерийски системи, калибър над 100 мм - 96 бр., бойни самолети - 16, бойни вертолети - 6, бойни кораби - 6. МВР стана с два пъти повече състав и получи по-висок бюджет от армията.

    Коментиран от #48

  • 10 Синан

    26 17 Отговор

    До коментар #5 от "Мукавей":

    Само така! Велика Турция!
  • 11 Синан

    13 5 Отговор
    "Мукавей", не беше за теб, а просто коментар.
  • 12 Дечо

    27 4 Отговор
    И аз ще си купя С-400, ще я сложа у двора Горно Сахране и като видя краварски самолет ша го гръмна!
  • 13 xexexe

    8 8 Отговор
    Умният човек знае и други начини.. Ако Русия се откаже от сделката?
  • 14 Саллах

    17 11 Отговор
    Велик си ЕРДО, мачкай ги
  • 15 Хасан

    13 10 Отговор
    Е така ..Турция няма да става като България я...плюс това Турция има реални заплахи от Русия,Иран,Ирак,Сирия,ПКК,ДАИШ...и съюзниците си

    Коментиран от #17

  • 16 Севилският бръснар

    13 25 Отговор
    Няма да са само ф-35те. Турция се нуждае от мноооого неща. Американски.. неща. И неща на.. съюзните им. Санкции, и няма да има армия. То чрез икономиката, първо няма да има държава, ама айде. Ми така е. Майтапите струват скъпо.. А още нещо. Копринените гащи са за сръчни дупета. А турското е сляпаво.
  • 17 така ли?

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    [Турция има реални заплахи от Русия,Иран,Ирак,Сирия,ПКК,ДАИШ...и съюзниците си] Значи Турция има реална заплаха от ... Турция!!!

    Коментиран от #26

  • 18 естествено

    20 5 Отговор
    там има мъже, не като тук меки китки и джендъри. Ето затова преди са гонили педалите, от тях само загуби и проблеми.
  • 19 гост

    8 28 Отговор
    Какво е общото между ислямистите и русофилите ? Че са еднакво невежи и интелектуално изостанали ...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вили

    10 29 Отговор
    Никой не задължава Турция да бъде в НАТО и да търгува с Европа. Да си събира парцалите и мястато и е в Азия, Африка.

    Коментиран от #22

  • 22 xexexe

    12 22 Отговор

    До коментар #21 от "Вили":

    Турция без НАТО и без търговия с Европа просто не съществува. Турция в Азиа или Африка значи още една мизерна изостанала скапана дупка.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Расулюлах

    24 4 Отговор
    Саш е фалирала от десетилетия всичко се крепи на оръжията им и печатницата на долари
  • 25 Расулюлах

    6 5 Отговор
    Аа и на крадените от извънземните технологии
  • 26 Хасан

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "така ли?":

    Как така????..нещо не си наред...забрави ли бомбените атентати преди 2 г,опита за преврат ...Турция само отблъскваше и се отбраняваше ...сега мина в настъпление...бой по който не слуша
  • 27 Хасан

    1 13 Отговор

    До коментар #22 от "xexexe":

    Бой по Русия,бой по Сирия ,бой по Германия и Сащ...трябва да вземат пример от Бойко
  • 28 ВЛАХОВСКИ

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ама ама само за туркия пишете, знаем че са пъти по добре от нас ама спрете се бе.
    Аз , ние умираме от завист и злоба тук , а вие правите реклама на турчино ЕРДОГАН . Разбрахме че е умен , кадърен и ще изтрелва туркия мнго напред сега. Ааааа ще откача пак сега, а ний от де да намерим такоф човек ?
    Искам всеки ден да пишете за българия, за големите минимални заплати и пенсии, за мизерията и клошарите, пишете колко нови самолети можем да купим от ДЕТМАГ . Пишете как нашите пенсионери отиват на почивка пред телевизора , пишете как парното,водата, тока и горивата не са проблем и икономически сме над шведите.
    Аман от този ЕРДОГАН , леле ще ни лашка сега пет години и кой знае още колко летища ще построи
  • 29 Стамат

    11 12 Отговор
    Хасане параноик тегав.Султана и твоят господар от държавите които си изброил може да мачка само в Сирия защото тя вече е смазана .Господаря ти може да вади нож само на умрели кучета.А с Ислямска държава синовете му си правиха бизнес с петрол и исторически предмети на културата. А що се отнася до Русия видяхме го султана как ходи да се моли и извинява на Путин след като турският офицер изпълни директната заповед на краварите да свали руският самолет. А да какво стана с този майор май беше .? Не съм много сигурен но май натори някое пасище по Анадола .Руснаците е достатъчно само да ви погледнат лошо и сте на пепел.И ако си мислиш че с С-400 ще биете някой много се лъжеш.В момента в който Ердоган реши да сбъдне мокрите си сънища с него е свършено. А що се отнася до тебе неблагодарнико би трябвало да се радваш на съществуването си защото си наследник на пощадените от българи турци по времето на руско турската война.Знай си мястото и уважавай страната ми която ти е дала свобода и образование.

    Коментиран от #33, #37

  • 30 Р-н

    6 1 Отговор
    До всички който си въобразяват че могат да си играят с Русия .САЩ се пробват там където им минават номерата.Но нищо чудно да излезне някой психопат в лицето на Доналт Трън с неправилна преценка и да дишат първи от радиацията.
  • 31 НАЙДЕН

    4 6 Отговор
    (не)эависимите наши средства эа масова
    деэинформация искат да ни убедят че,
    Турция и Русия са как ли не съюэници.
    бъдете убедени ,че Русия Никога няма да
    даде С-400 на Турция....
  • 32 гост

    9 1 Отговор
    "MВР стана с два пъти повече състав и получи по-висок бюджет от армията."
    Да си чувал полицията в някоя държава да е била инициатор на преврат или на промени касаещи цялата държава?! Полицията винаги е била стожера и галеника на управници и политици, за разлика от армията, това е! Армията бе унищожена именно за да няма изненади за статуквото от по-силен, по-независим и по-самостоятелен противник от тези, които ги охраняват.
  • 33 777

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Стамат":

    Прав си , спомни си Ефратски щит ,дето ,,великата''турска армия осем месеца драпаха за две градчета.Ердоган си мисли че води собствена политика,само че с тези залитания накрая ще изяде дървото.Въщност от тая история печели Путин ,внасяйки разкол в НАТО...щели да им дадат ракети...смех голем...да може,ама ще са толкова ,,орязани ''от към ТТ-данни ,че геврекчията с тях ще плаши само ПКК.Русия отдавна се поучи от грешката с танковете в Египет и оттогава не предоставя секретни технологий на никого,още повече на ненадеждни страни като Турция. И така ,както американците няма да им дадат Ф-35 от страх да не попадне в руски ръце,по същия начин подхождат и руснаците със СУ-57 или С-400...Руско-Турска дружба--по-голяма глупост не бях чул-Путин гали по главицата Тайпи само и само да го изкара от НАТО за да си осигури безпроблемни трасета за бъдещи газопроводи,щото май само от юг има някакви шансове да стигне до Европа и както казваш-само да стъпят накриво и са изяли хурката...Та засега Путин им показва моркова,ама ако успее да ги изкара от НАТО ще извади и тоягата , нищо че сега Тайпи се умилква покрай него и вири г.з ...

    Коментиран от #39

  • 34 Есмахан Айкол

    4 5 Отговор
    Нямаше никакъв шанс Тайип Ердоган да загуби властта по легитимен начин. Ако случаят беше такъв, 16-годишната му власт и незаконността, за които е обвинен, щяха да бъдат насочени. Ако Ердоган и неговата партия щяха да загубят властта, те щяха да бъдат съдени и изплатени. И това в момента е немислимо, тъй като те имат полицията и армията с тях. Може да има друг начин, международен натиск, гражданска война, не знам. Що се отнася до светската опозиция, в Турция имаше големи надежди. Техният кандидат, Мухарем Идже, беше добър избор. В предизборната кампания на партията имаше много млади хора. Имаше и възрастни хора. Можеше да се диша надеждата и очакванията за промяна. И сега всичко това е разпуснато. Трябва да се намери друг начин, всеки разбира че никога няма да спечели с изборите. Турция е разделена на две, състои се от две страни, две групи от населението. Не мисля, че една страна може да издържи в такава ситуация от дълго време. И сега започва период от 6-7 месеца с голям въпросителен знак: икономиката. Правителството показа, че не може да реши проблема. Бъдещето не е розово за Турция.

    Коментиран от #36, #38, #40, #45

  • 35 breaking news

    3 1 Отговор
    Труден пътеводител на САЩ: Силен удар за турския туризъм и икономиката на Турция.

    "При извънредното положение силите за сигурност са затворили десетки хиляди хора, включително американски граждани, които са заподозрени в присъединяване към предполагаеми терористични организации въз основа на минимални или тайни доказателства по причини, които изглежда съдържат политически мотиви. Американските граждани също бяха подложени на забрана за пътуване, която им попречи да напуснат Турция."
  • 36 товае истината

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Есмахан Айкол":

    ...докато има такива като теб ,има надежда,въпреки че ще ви е много трудно...Това трябва да прочетат доста от тролчетата ,които се подвизават тук и да се замислят кой накрая ще плаща сметката--Ердоган или народа...дано поне армията успее ,като гарант на светската власт иначе...Турция върви към гражданска война...и тогава язък за постигнатото с много усилия и труд.
  • 37 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Стамат":

    Първото нещо ..С400 са ракетни установки за самоотбрана ..прихващат ракети които са изстреляни към тебе...второ и руснака и запада са разпадащи култури и държави ..северната част на Русия е наводнена от китайуи ,те прииждат и прииждат..южните части са от кавказци ...етническия руснак както всеки славянин има отрицателен прираст..изчезва в геометрична прогресия ...така че скоро скапаните славянска культура и ще бъдат като тракийската ..в музея..
  • 38 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Есмахан Айкол":

    Турция се превръща в глобален играч ...не разбирам защо тебе те сърби...3.5 милиона бежанци от хцманитарна точка ги приюти..докато в така наречената «демократична,правова,чррвегки права »Европа са подложени на насилия,гонения и фашизъм
  • 39 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "777":

    Тебе не те разбирам ..против Русия ли си?Против Сащ ли си ? За Европа ли си ? ...или си като българин ..който дойде ..посрещаш с хляб и сол..и гиздава българска девойка

    Коментиран от #41

  • 40 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "Есмахан Айкол":

    Есмахан, време е да гледаш на нещата от турска мюсюлманска позиция ,а не на някакви измислени и разтегливи понятия като «европейски и християнски ценности»...Модерната,развитата ,люлката на културата на Европа Франция нападна и разби Либия без резолюция на ООН ..създаде хаос,насилие,гражданска война..целта беше да се докопат до петролните находища на Либия ,които бяха държавна собственост....а последствията Африка се отприщи и милиони прииждат в Европа....това не го пишат в европейска преса а само за «диктатора,султана»Ердоган

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "777":

    Национален интерес...а не дупедавство...не можеш да го разбереш...нямаш такава дълбочина на мислене...а твоето мислене е дупедавство...щом искат да си разбиеш армията си ,трябва да разбиеш..щом искат да си затваряш АЕЦ ,трябва да го затвориш...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 koпа

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Есмахан Айкол":

    Ти какво се мислиш че Европеиските държави не са ли разделени на две на три ,нацисти ,на ужким демократи,зелени,сини и т.н.тука е важно интересите на страната това важи и за Турция ,искати се да стане гражданска война в Турция ама нема да ти се сбъднат мечтите,ти си живей с мечтите за светлото бъдеще на България,нали знаеш човека умира с надежда продължавай да се надяваш.
  • 46 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    тва беше очаквано.ердоган няма как да се откаже от договора с путин,но нека да е ясно и друго,това не е последното казано от сащ по посока ердоган.следват нови шамари в няколко посоки.веднъж икономически,втори път политически и трети път военно.негативите и риска за турция и турците стават сериозни и всичко това без особена причина извън желанието на ердоган да се прави на султан.сащ до сега потдържаха турския интерес във всяко едно отношение,а турция явно иска да са врагове.щом искат ще стане!
  • 47 така ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    ей тарикат, "модерната, развитата, люлката на културата на Европа Франция", заедно със "модерната, развитата, люлката на мюсюлманската култура и цености Турция", разби Либия и създаде хаос, насилие, гражданска война, за да се докопат до петролните находища заедно. същото в Сирия, готов си и за и Ирак, и за Кипър, така че....мълкни даскало!
  • 48 ЗАПОЗНАТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    БОРКО ПАК СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ ОТ 150 000 НИ АРМИЯ ТОГАВА ПОЛОВИНАТА БЯХА ЦИГАНИ И ТУРЦИ !!! А МИГ 25 ИЗРАЕЛЦИТЕ ГО СВАЛЯХА НА ПОРАЗИЯ С РАКЕТЕН КОМПЛЕКС ХОУК (СВАЛЕН МИГ 25 НА 22 000 МЕТРА ВИСОЧИНА) ТУРЦИТЕ В МОМЕНТА РАЗПОЛАГАТ С ПОСЛЕДНАТА ВЕРСИЯ НА ТОЗИ КОМПЛЕКС !!! АКО ВИДИШ СНИМКИТЕ НА ОПЕРАТОРСКИТЕ ДИСПЛЕИ ЩЕ ТИ ПАДНЕ ШАПКАТА) НАПРАВО СА ИЗВЪНЗЕМНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА НАС !!! А КОГАТО ТУРЦИЯ СЕ СДОБИЕ И С С 400 НАПРАВО НЕ МИ СЕ ПИШЕ ......
Новини по държави: