Отидете към основна версия

10 881 40

Ердоган за смъртното наказание: Полека-лека

  • реджеп ердоган-
  • смъртно наказание-
  • турция-
  • ес

Турция напълно отмени смъртното наказание през 2004 г. в рамките на усилията да се присъедини към ЕС

Снимки: БТА/АР

Турският президент отговори с думите "Полека-лека" на отправен към него призив за връщане на смъртното наказание в страната, предаде турската частна NTV.

Ердоган бе приветстван от граждани, докато пътуваше за летище Ататюрк на път към Анкара.

Президентът накара шофьора да спре автомобила, за да може той да поздрави насъбралите се хора. Жена от групата изрази пред него очакванията си по отношение на правата на животните и връщането на смъртното наказание.

"Полека-лека", отговори Ердоган. "Правата на животните всъщност са в дневния ни ред, но смъртното наказание, разбира се, е малко по-сложно", добави той.

Двете теми станаха актуални в Турция заради случаи на жестокости към животни и брутални убийства на деца в последно време.

Въпросът за връщане на смъртното наказание бе повдигнат за пръв път след опита за преврат в Турция на 16 юли 2016 г. Преди време Ердоган спомена за възможността да бъде организиран референдум за възстановяване на смъртното наказание - червена линия за Брюксел.

Представители на ЕС многократно предупредиха Анкара, че възстановяването на смъртното наказание ще постави край на половинвековната й кандидатура за членство в съюза.

Турция напълно отмени смъртното наказание през 2004 г. в рамките на усилията да се присъедини към ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: