Last news in Fakti

7 Юли, 2018 20:41 2 612 25

Без парите от ЕС Турция нямаше да е това, което е

  • турция-
  • ес-
  • реджеп ердоган
Без парите от ЕС Турция нямаше да е това, което е - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган обича да хвали силата на своята страна и да изтъква, че не е Турция тази, която се нуждае от ЕС. В икономическо отношение обаче страната зависи почти изцяло от Европа и нейните пари, се казва в анализ на ФАЦ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства. БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан.

Най-важният партньор

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    17 34 Отговор
    Алооооо, дойче зеле???

    А без ТРУДЪТ на турците, Германия нямаше да е това, което е!!!

    Коментиран от #4, #10, #11, #25

  • 2 Асаня

    19 12 Отговор
    тозиердоган е проклятие за турция.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганя

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    все едно работиха бесплатно? сами си избраха да отидат в германия, но проблема е че с гласовете си имат най голямата вина за милиони счупени сьдби на прогресивни турци. големи патриоти забрадени, ама седят на социалните от меркел и правят деца заради детските надбавки.

    Коментиран от #5

  • 5 българче

    12 25 Отговор

    До коментар #4 от "Ганя":

    Айде бе???

    След Втората Световна, ТУРЦИТЕ ВЪЗСТАНОВИХА ГЕРМАНИЯ.

    Задокеанските говеда им платиха, но 500 000 турци със семействата си построиха Германия!! Сега в Германия има 4 милиона турци - това са наследниците на строителите!! Неблагодарните шваби като са напечатали пари, работа свършиха ли, или просто ги дадоха на турците?? А кой работи???

    Коментиран от #6, #12, #13, #14

  • 6 Име :

    18 9 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    Дали си луд, или тъп?
    Не ползвай този ник!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грабично село

    11 9 Отговор
    Накажи ги Ердогане! Пусни бежанците! Като минаваха през село, падна много пара! Отново обедняхме, пращай ги за да забогатеем отново! Лично селото по късно ще ти прати печено прасенце да си хапнеш! Остави глупостите че е забранено, за богопомазаните всичко е позволено! Айде грузински момъко, чакаме подаръците ти!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист1

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Виж ти! Откъде била цялата работа. Да не би в Германия и другите европейски страни да няма други работници. Да не излезе, че основно се занимават с дюнери и чистене. Хвалипръцковци за всичко. То и на мен да ми наливат с фунията пари, няма да имам удържане. Няма да е все тъй
  • 11 Салам Алеко

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Знам ви труда! Не забравяй че германците искаха българи да отидат(защото докладите казват че поставени в походящи условия са невероятни умове) Тошко не ги пусна! Немците решиха че щом не може с българи, може с техните потомци,(яничарските турски деца) да се справят! И тогава взеха яничарските потомци от търция да им работят!

    Коментиран от #17

  • 12 Ганя

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    никой насила не ги докара там. защо продьлжават да седят там??? нали поддьржат ердоган, ама не искат обратно в турция? замина пасмината, която даже в турция не можа да се реализира и това е факт. заради еврата на меркел не искат в турция, "големите патриоти". а иначе не са платили и 1 лира даньк в хазната на турция, ама много им знае балалайката. надявам се да дойде сьдния ден и да им забранят да гласуват.
  • 13 Ганя

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    абе сядай, имаш "2". типичен ердотановски електорат. неграмотен и льжлив. о твай в гугьл и прочети че още през 1960 година, т. е. преди да поканят турците, Германи е икономика номер 1 в европа. прочете ли? така.. и т. к. на сьвеста ви, която не притежавате, е отговорността за 16 години тирания, бегай при мустакатия си шеф барем получиш някоя обесценена лира.
  • 14 Ганя

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    абе сядай, имаш "2". типичен ердотановски електорат. неграмотен и льжлив. о твай в гугьл и прочети че още през 1960 година, т. е. преди да поканят турците, Германи е икономика номер 1 в европа. прочете ли? така.. и т. к. на сьвеста ви, която не притежавате, е отговорността за 16 години тирания, бегай при мустакатия си шеф барем получиш някоя обесценена лира.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българче

    3 3 Отговор
    Кога казваш са "поканени" турците, смешник???

    Турските строители бяха на терена още през 1946-та!! Голямата част дойдоха след като говедата обявиха "Маршал", но след две световни войни за 25 години, немците нямаха мъже, смешник!! Я си признай, че си козяшки трол недоучен???

    И защо редакторът ИЗТРИ този пост, а остави постове с ЯВНИ ОБИДИ???

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ей турчин

    7 0 Отговор
    не си нищо без ЕС и неговите пари
  • 19 Ганя

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "българче":

    Октомври 30, 1961 - това е датата на която Германия подписва съглашение за покана на турците и официално ги кани. Така че неграмотен двойкаджия, даже не знаеш как да търсиш в гугъл, а си седнал да спориш. Няма да се сърдиш като ти казват че си неграмотен електорат, а седни и малко се образовай. Свикнали сте да спорите без подготовка, но на български форум имаш работа с образовани хора насреща, а не примитиви. ;)

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    3 6 Отговор
    Така и не разбрах замисъла на статията....имали бизнес отношения ...е и ???..турците да не са българи ,да си разбият армията,да си разбият селското стопанство,индустрията,промишлеността заради това че Запада така иска...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    статията хасанчо казва това което ти пиша аз от бая време ,а то е че ердоган реже клона на които седи турция докато оснвната част от турците му ръкопляскате.
  • 23 ERICA

    0 0 Отговор
    Здраво,
    Ова е за да ја информира јавноста дека г-ѓа Морган Ерика, приватен кредитен заемодавач, има отворена финансиска можност за сите на кои им е потребна финансиска помош. Ние даваме заем со каматна стапка од 2% на поединци, фирми и компании под јасни и разбирливи услови и услови. контактирајте нè денес преку e-mail, за да можеме да ви ги дадеме условите за заем на: ([email protected])
  • 24 Бай вую

    1 0 Отговор
    Бегай в турско исе невръщай
  • 25 Те да не са

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Те да не са им работили без пари случайно.