Отидете към основна версия

2 848 23

Британка почина от „Новичок”

  • новичок-
  • британка-
  • смърт-
  • убита

Доун Стърджис, която беше отровена с „Новичок” почина късно вечерта в неделя. Британската полиция започна разследване за убийство след вчерашната кончина на 44-годишна жена. Премиерката Тереза Мей заяви, че е шокирана и възмутена от новината за смъртта на Стърджис.

Стърджис беше приета в болница в Солсбъри на 30 юни, заедно с 45-годишния Чарли Роули. Неговото състояние остава критично, отбелязва Асошиейтед прес.

Според полицията те са били изложени на същото нервнопаралитично вещество, използвано през март при извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Британските сили на реда подозират, че те са се отровили от замърсен с веществото предмет, останал от първото нападение, за което Лондон обвинява Москва. Русия отрича категорично обвинението.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид посети на 8 юли Еймсбъри и Солсбъри, за да увери жителите, че рискът за гражданите остава много нисък, въпреки случаите на отравяне.

Смъртта на Стърджис се третира като убийство, заявиха от полицията. Нейният партньор Чарли Роули все още се намира в критично състояние в болница. Изследванията разкриха, че двойката е била изложена на невропаралитичния газ, след като е докоснала заразен предмет с ръцете си. Възможността двете разследвания да бъдат свързани е „очевидна ключова линия за разследване на полицията“, допълниха от там.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: