Отидете към основна версия

14 017 90

Светът настръхна срещу Израел

  • израел-
  • закон-
  • закон за националната държава -
  • палестина

ЕС изрази безпокойство по повод приетия закон, според който само евреите имат правото на самоопределение

Снимки: БТА/АР

ЕС изрази безпокойство по повод приетия в израелския Кнесет закон, според който само евреите имат правото на самоопределение, като заяви, че това ще усложни създаването на палестинска държава съвместно с Израел, предаде Reuters.

След месеци на политически спорове Израел прие по-рано спорния закон за "националната държава". Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и близък до апартейда.

"Ние сме обезпокоени, изразяваме това безпокойство и ще продължим да работим с израелските власти в този контекст", каза Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външните отношения.

По думите й ЕС винаги е заемал много ясна позиция относно решението за две държави в израелско-палестинския конфликт и затова "всяка стъпка, която допълнително би усложнила или осуетила това решение да стане действителност, трябва да бъде избягвана". Законът предопределя, че "Израел е историческата родина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределение", добави Кочиянчич.

Приетият закон на практика лишава арабския език от статута му на втори официален език наравно с иврит и му отрежда "специален статут" и правото да продължи да бъде използван в израелските институции. Израелските араби наброяват около 1,8 милиона, около 20 на сто от 9-милионното население на държавата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: