Отидете към основна версия

1 266 0

Ядрени експерти на ООН в Иран

  • иран-
  • петрол-
  • ядрена програма-
  • оон-
  • санкции
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ядрени експерти на ООН пристигнаха в Техеран за втори път в рамките на месец, за да обсъдят спорната ядрена програма на Иран, предаде Би Би Си. Ръководителят на мисията Херман Накаертс заяви, че топ-приоритет на ООН е да „изясни“ съмненията за „военните измерения“ на ядрената програма на ислямската страна. Той се надява на ползотворни разговори в страната.

Иран твърди, че обогатява уран за мирни цели, но западните държави силно подозират, че целта на програмата в крайна сметка е производството на оръжия за масово поразяване.

Напрежението набъбна още повече със съмненията, че Израел може да нанесе военен удар върху ядрените съоръжения на Иран, представяни като източник за енергийните нужди на страната.

Дори американският съветник по сигурността Том Донилън пристигна в Израел миналата седмица, за да говори с премиера Бенямин Нетаняху.

Миналата седмица иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отпразнува напредъка на програмата. Техеран се похвали, че вече сам произвежда ядрено гориво, както и по-бързо и ефикасно обогатява уран.

Докладът на мисия се очаква до края на месеца.

Междувременно западните сили обявиха санкции срещу Иран, включително и за съблазнителната петролна индустрия на страната. Реакцията на Техеран от вчера бе да спре доставките за Франция и Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини