Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 14:58 1 152 0

Иран готов да преговаря за ядрената си програма

  • иран-
  • уран-
  • преговори
Иран готов да преговаря за ядрената си програма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седмици на противопоставяне и извиване на ръце режимът на аятоласите в Техеран даде сигнал, че е готов да поднови дълго отлаганите преговори по ядрената му програма, предаде Ройтерс.

Поканата е отправена в писмо от 14 февруари на главния преговарящ по иранската ядрена програма Саид Джалили до върховния представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън.

Изразяваме готовността си за диалог по спектър от разнообразни въпроси, които могат да осигурят основа за конструктивно бъдещо сътрудничество, пише в краткото писмо.

То обаче не споменава изрично предложения за разговори по ядрената тема. По тази причина текстът вероятно трудно ще убеди западните държави, че Техеран е готов за сериозни преговори, които според тях са необходими за разрешаване на ядрения спор, коментира Ройтерс.

САЩ и ЕС смятат, че Иран се опитва да разработи атомни оръжия.

Ислямската република отрича обвиненията и твърди, че ядрената й програма е с мирни цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА