Last news in Fakti

9 Март, 2012 12:31 2 212 0

Ексшеф на „Мосад“: Не е време за удар срещу Иран

  • меир даган-
  • израел-
  • иран-
  • война-
  • мосад

По-добре смяна на режима от война в Иран

Ексшеф на „Мосад“: Не е време за удар срещу Иран - 1
Меир Даган пред CBS

Бившият шеф на израелското разузнаване Меир Даган обяви, че сега не е моментът за военен удар срещу ядрената програма на Иран. Подобна крачка би била истинска глупост без щателно проучване на ядрените съоръжения на ислямската страна, твърди той.

Междувременното дебатите дали и кога Израел ще нападне Иран или ще се случи обратното продължават с пълна сила. Ислямската страна твърди, че обогатява уран за мирни цели и за енергия на населението. Подозрението на Запада е, че Техеран тайно работи за производството на ядрени оръжия, което доведе до налагане на санкции, пращане на ядрени експерти и преговори.

Ексръководителят на страховитата за мнозина служба „Мосад“ даде първо интервю за американска медия, заставайки зад обявената от Вашингтон позиция по все по-разгорещяващия се въпрос. А тя е, че има още време за дипломацията да действа преди да се вземат по-дръзки действия.

Пред телевизия CBS Даган описа режима в Иран като „рационален“ сам по себе си, а лидерът му Махмуд Ахмадинеджад като разумен човек, въпреки спорадичните му шокиращи здравния ум изказвания.

Разузнавачът предпочита смяна на режима в Иран пред военните действия.

„Наш дълг е да помогнем на всеки, който иска да бъде открита опозиция на режима“, заяви Даган, но отказа да отговори дали в лицето на тази опозиция припознава младежките групи, които надигат глас срещу Ахмадинеджад.

Даган вярвал в решимостта на Барак Обама да се намери дипломатически изход от ситуацията, разчитайки основно на „меката сила“.

Днес Тел Авив гарантира, че военен удар няма да има в близките няколко седмици.

„Еврейската държава няма да позволи на тези, които искат нашето разрушение, да постигнат тази цел. Ядреното въоръжаване на Иран трябва да бъде спряно“, заяви преди дни премиерът на Израел от Вашингтон. Нетаняху се срещна с Обама, който все пак остави вратата отворена с изказването си, че „военната опция стои на масата“.

„Превръщането на Иран в ядрена военна сила не е проблем на Израел. Това е международен проблем“, коментира Меир Даган.

На въпрос дали не се опитва да вразуми Израел да изчака САЩ да нанесе първия удар, Даган отвърна: „Ако трябва да предпочитам кой да го направим, винаги ще избера американците да го направят“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА