20 Март, 2012 10:30 1 097 0

Северна Корея пуска ядрени експерти на ООН

  • северна корея-
  • пхенян-
  • ядрени експерти-
  • оон-
  • оръжия-
  • маае
Северна Корея пуска ядрени експерти на ООН - 1
Ким Чен - ун. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отвори отново вратите си за ядрените експерти на ООН. След три години, откакто Пхенян изгони представителите на световната организация, страната официално ги покани отново, предаде Би Би Си.

На 1 март Северна Корея изненадващо обяви, че ще съкрати важни части от програмата си за производство на ядрени оръжия и се отказа от ракетите с дълъг обсег на действие. Съгласие за това бе постигнато след преговори със САЩ и в замяна на доставка на храни.

Днес главният преговарящ от севернокорейска страна Ри Йонг – хо обяви, че  поканата е обвързана именно с договорката с американците. Тя идва само три месеца след като новият лидер на комунистическата държава Ким Чен – ун седна на трона на почитания си баща - Ким Чер – ир.

Пхенян обеща да сътрудничи с международната общност, но миналата седмица хвърли сянка върху тази светла за мнозина перспектива, обявявайки намерението си да изстреля сателит с прикачена ракета, за да ознаменува 100-годишнината от рождението на великия си лидер и основател на управляващата династия Ким Първи.

Това ще стане между 12 и 16 април и веднага породи опасения, че може зад сателита за мирни цели да се крие военно оръжие. САЩ реагира на новината с определението „особено провокативно“.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)  потвърдиха, че са получили поканата на Пхенян, но все още не е ясно доколко и докъде режимът ще им позволи да действат. Комунистическата държава има строг контрол и органичен достъп до стратегическите си ядрени съоръжения.

Държавният департамент на САЩ  не е уведомен за поканата, допълва АП.

Преди 10 години Пхенян изгони международните ядрени инспектори. Няколко години по-късно те бяха върнати, а през 2009 година – отново изгонени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА