Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 12:02 1 446 1

Иран и Ал Кайда се сближават

  • иран-
  • ал кайда-
  • тероризъм
Иран и Ал Кайда се сближават - 1
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран и Ал Кайда затягат връзките си. Сближаването е част от план за удар срещу западните интереси по света, който може да доведе и до грандиозни терористични атаки в Европа, научи британският вестник „Дейли телеграф“.

Режимът в Иран бе обвинен в опити за покушения срещу израелски дипломати в три държави само тази седмица. Става дума за нападения в Грузия, Делхи и Банкок. Това накара израелският премиер Бенямин Нетаняху да заяви, че терористичните намерения на Иран са станали явни за всеки.

Твърди се, че ислямската страна е отслабила ограниченията по отношение на  високопоставени ръководители на терористичната мрежа, както и че е готова да финансира обучения на техни „бойци“.

Източници от разузнаването са добили информация, че Техеран и Ал Кайда може да направят „общ  проект“ за атентат в Европа. Вероятна цел е Лондон, особено по време на Олимпиадата.

Експерти твърдят, че ако Техеран застане зад терористичната мрежа, то възможностите й да действа и атакува ще бъдат значително подсилени. Други разчитат сближаването като реакция на Иран спрямо западните усилия за налагане на санкции срещу страната, провокирани от съмнителната й ядрена програма.

„Скай нюз“ също съобщи, че още преди две години Иран е сключил сделка с лидери от топ-ядрото на Ал Кайда, за да осигури на терористите обучение за боравене с експлозиви. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алааах алллах

    0 0 Отговор
    АЛААААХ АЛЛААААХ