Отидете към основна версия

2 957 13

Чужденци в германската армия

  • германия-
  • бундесвер-
  • воиници-
  • наемане-
  • чужденци
Снимка: Shutterstock

Въоръжените сили на ФРГ не изключват възможността в бъдеще да набират доброволно в своите редици граждани на други държави членки на ЕС, заяви представител на министерството на отбраната на Германия. „Числеността на Бундесвера ще расте. За целта ни са необходими квалифицирани лица. Затова внимателно проучваме всички възможни варианти”, казва представителят на ведомството.

На теория идеята да се приемат чужденци в германската армия е записана в новата редакция в концепцията за отбрана, приета от правителството през 2016 г. Именно сега обаче въпросната точка е включена в „обновената кадрова стратегия” на Бундесвера.

Ако ще се набират чужденци за доброволна военна служба, то това трябва да е с презумпцията, че ще получат германско гражданство е мнението на Карл Хайнц Брунер от Социалдемократическата партия на Германия. „В противен случа има опасност Бундесвера да се превърне в нещо като армия от наемници”, допълва той.

„Германските политици са загубили здравия си разум е мнението на Алис Вайдел от парламентарната фракция „Алтернатива за Германия”. Решаването на кадровите проблеми трябва да е посредством обща военна повинност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: