Отидете към основна версия

1 902 4

Иран иска злато вместо долари за нефта

  • иран-
  • петрол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран ще приема злато вместо долари като начин за плащане за петрола си, съобщи Би Би Си. Марката идва след наложените от ЕС и САЩ санкции, свързани със спорната ядрена програма на страната, които направиха трудно плащането с американски долари в ирански банки.

Управителят на централната банка на Иран Махмуд Бахмани обяви намерението хазната да събира злато. Ако някой купувач реши да плаща в злато, е добре дошъл, обяви Бахмани, цитиран от телевизия РТ.

Иначе търговията се въртеше основно с долари, като се допускаше и плащане с други национални валути.

Вашингтон предупреди, че решението може да бъде наложено над международни банки, опериращи с долари и сключили сделки с Техеран.

Според анализатори това е потвърждение за статута на златото като универсална ценност и разменна монета. Благородният метал поскъпва през последните 11 години, а през лятото на миналата година достигна  до $ 1 923.70 за тройунция, допълва „Блумбърг“.

ЕС наложи забрана на нефта от Иран от 1 юли. Към момента съюза поема около 20% от износа на ирански петрол.

САЩ вече забрани вноса на „черно злато“ от мюсюлманската страна.

Китай и Индия обявиха, че няма да се откажат от вноса на суровината от Иран. Индия потребява около 12% от износа на петрол от Иран, като сумата възлиза на около 12 млрд. долара всяка година.

Иран притежава третите по големина залежи на нефт. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини