29 Февруари, 2012 13:32 1 903 4

Иран иска злато вместо долари за нефта

  • иран-
  • петрол
Иран иска злато вместо долари за нефта - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран ще приема злато вместо долари като начин за плащане за петрола си, съобщи Би Би Си. Марката идва след наложените от ЕС и САЩ санкции, свързани със спорната ядрена програма на страната, които направиха трудно плащането с американски долари в ирански банки.

Управителят на централната банка на Иран Махмуд Бахмани обяви намерението хазната да събира злато. Ако някой купувач реши да плаща в злато, е добре дошъл, обяви Бахмани, цитиран от телевизия РТ.

Иначе търговията се въртеше основно с долари, като се допускаше и плащане с други национални валути.

Вашингтон предупреди, че решението може да бъде наложено над международни банки, опериращи с долари и сключили сделки с Техеран.

Според анализатори това е потвърждение за статута на златото като универсална ценност и разменна монета. Благородният метал поскъпва през последните 11 години, а през лятото на миналата година достигна  до $ 1 923.70 за тройунция, допълва „Блумбърг“.

ЕС наложи забрана на нефта от Иран от 1 юли. Към момента съюза поема около 20% от износа на ирански петрол.

САЩ вече забрани вноса на „черно злато“ от мюсюлманската страна.

Китай и Индия обявиха, че няма да се откажат от вноса на суровината от Иран. Индия потребява около 12% от износа на петрол от Иран, като сумата възлиза на около 12 млрд. долара всяка година.

Иран притежава третите по големина залежи на нефт. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ильо войвода

    0 1 Отговор
    Пускайте електромобилите, а тия да ядат песък там в пустинята.
  • 2 brb

    1 0 Отговор
    Ха нали беше под 1% нефта от Иран ..... сега стана 20% :)
  • 3 СССР

    1 0 Отговор
    ха ха ха в злато е сега ще стане една май се подава края на кръвожадните и алчни американци ами ако и другите държави им дойде акъла и вземат че поискат и те в злато а не в хартия без никаква стойност каквито са доларите какво ще правят тогава сащ
  • 4 Съюза

    1 0 Отговор
    Златото си е злато нека никой да не използва долари и да ги вида хамериканците къде ша върват в тръните, ако не го искат петрола ний ша го вземем на изплащане , дизела да стане 7 ст. като в доброто старо време хахаха.