Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 10:43 2 152 3

САЩ: Израел напада Иран на пролет

  • сащ-
  • иран-
  • израел

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета прогнозира голяма вероятност Израел да извърши военен удар срещу Иран през пролетта. Целта на нападението щели да бъдат ядрените съоръжения на Техеран.

САЩ обаче се обявяват против такава атака, защото според тях, санкциите, наложени на Иран заради развитието на ядрената програма, имали по-голямо въздействие от военна сила.
Панета уточни, че прогнозата му за удар срещу страната не се базира на официални съобщения от Израел към САЩ.

По-рано израелски военни заявиха, че ислямската република разполага с толкова уран, достатъчен за 4 атомни бомби, които вероятно ще бъдат готови след около година. Според Тел Авив ислямската република разполага с близо 100 килограма обогатен уран.
Израелските разузнавателни служби потвърдиха опасенията на САЩ, че само след година режимът в Техеран ще разполага с ядрено оръжие. Тепърва обаче Иран ще трябва да произведе и ракети, способни да пренасят бойния заряд, прогнозира преди дни американският министър на отбраната.

Според директора на военното разузнаване на Израел  генерал-майор Авив Кочави, страната  е заплашена от близо 200 000 вражески ракети. По думите му ракетите са в състояние да ударят всяка точка на Израел и техният обсег на действие и размер на бойните глави се увеличава.

„Повечето са с обсег 40 км, но някои достигат и стотици километри. Те са разположени в Сирия, Ливан и Иран”, каза Кочави на конференция близо до Тел Авив.

Според него ракетите често са скрити в градски райони. Директорът на израелското военно разузнаване твърди, че всяка десета къща в Ливан служи като склад за ракети или като площадка за тяхното изстрелване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъй

    0 1 Отговор
    Чифутска сг.н, съсипахте света , а сега ще го и довършите.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    ...тъй,тъй,тъй,леле,леле,леле,тц,тц,тц........
  • 3 Na1kA

    0 0 Отговор
    teq Izraelci pak se praqt na veliki 6toto USA sa im zad garba.....p...qri evreiski !