Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 11:52 954 1

Иран зарежда реактор със собствени горивни пръти

  • иран-
  • реактор-
  • горивни пръти

Иран ще зареди изследователския си ядрен реактор в Техеран с местно направени ядрени горивни пръти за първи път днес, съобщи висш ирански представител. Това ще стане в присъствието на президента Махмуд Ахмадинеджад, каза Али Бакери, заместник-генерален секретар на иранския Върховен съвет за национална сигурност.

На 1 януари Иран обяви, че е произвел първите си пръчки за ядрени реактори, които са преминали успешно необходимите тестове и ще бъдат използвани от реактора в Техеран. Смята се, че задействаният преди повече от 40 години реактор се използва за медицински цели, главно в сферата на борбата с раковите заболявания.

Също днес ще бъде изпратен отговор по ядрените въпроси на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. Очаква се властите в Техеран да предложат да бъдат подновени шестстранните преговори по иранската ядрена програма. Външните министри на страните от ЕС на 1 декември призоваха Ислямската република отново да се върне към преговорите с участието на международни посредници.

В началото на януари Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви в понеделник, че Иран обогатява уран в нов обект в труден за бомбардиране планински бункер, което засили подозренията на Запада, че Техеран се опитва да създаде ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюза

    0 0 Отговор
    Ами зареждат хората да не са като нас, не можем да пикаме без помощ