Отидете към основна версия

2 355 18

Бойко Борисов се срещна с Майк Помпео

  • бойко борисов-
  • майк помпео-
  • сащ

Сътрудничеството със САЩ е сред приоритетите за България

Снимка: БТА/AP

Сътрудничеството между България и САЩ бе сред основните теми по време на срещата между българският премиер Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съобщиха от правителствената служба.

Срещата се проведе в Ню Йорк. Там Борисов участва на срещата на върха на ООН.

„Потвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни имат общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Външното сътрудничество със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план“, се казва в изявлението.

„Правителството на България оценява подкрепата, която САЩ указват на страната за модернизиране на въоръжените сили и постигане на по-голяма оперативна съвместимост. Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните съоръжение, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжение сили с тези на останалите страни – членки на НАТО“, заяви Борисов.

Той подчерта, че българското правителство е одобрило план, с който до 2024 разходите за отбрана на страната ще достигнат 2% от БВП.

Според него са отделени средства за закупуването на нови бойни бронирани машини, боен самолет и два многофункционални модулни патрулни кораби.

Борисов отбеляза и доброто сътрудничество между двете страни в сферата на закона. Според него са извършени множество успешни съвместни акции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини