Отидете към основна версия

2 111 13

САЩ гледат на Южен Кавказ като важен стратегически регион

  • южен кавказ-
  • сащ-
  • азербайджан-
  • джон болтън-
  • важен-
  • стратегически

Стратегически интереси

Снимка: БТА/ AP

Съединените щати смятат Южен Кавказ за изключително важен за себе си регион от стратегическа гледна точка. Това заяви в интервю за радио "Гласът на Америка" съветникът на американския президент за националната сигурност Джон Болтън, който вчера пристигна на посещение в Азербайджан, предаде ТАСС.

"Ние смятаме Южен Кавказ за изключително важен за САЩ от стратегическа гледна точка регион. Става дума по-специално за Азербайджан, който е единствената страната, граничеща едновременно с Русия и Иран", заяви Болтън.

По думите на Болтън, по време на визитата си той обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев и външния министър Елмар Мамедяров санкциите срещу Иран и влиянието им върху Азербайджан. "Ние възнамеряваме много активно да провеждаме тази политика на санкции, докато се стигне до споразумение за иранската ядрена програма. Очакваме въвеждане на нови санкции, но не искаме в резултат на това да причиним вреда на нашите приятели в Азербайджан", отбеляза съветникът на президента Доналд Тръмп.

Болтън посочи също, че е обсъдил и проблема с Нагорни Карабах. "Ние смятаме, че постигането на резултат, който би удовлетворил и двете страни /Азербайджан и Армения/ е особено важно, отчитайки стратегическото значение на региона", изтъкна той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини