Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 10:42 2 110 13

САЩ гледат на Южен Кавказ като важен стратегически регион

  • южен кавказ-
  • сащ-
  • азербайджан-
  • джон болтън-
  • важен-
  • стратегически

Стратегически интереси

САЩ гледат на Южен Кавказ като важен стратегически регион - 1
Снимка: БТА/ AP

Съединените щати смятат Южен Кавказ за изключително важен за себе си регион от стратегическа гледна точка. Това заяви в интервю за радио "Гласът на Америка" съветникът на американския президент за националната сигурност Джон Болтън, който вчера пристигна на посещение в Азербайджан, предаде ТАСС.

"Ние смятаме Южен Кавказ за изключително важен за САЩ от стратегическа гледна точка регион. Става дума по-специално за Азербайджан, който е единствената страната, граничеща едновременно с Русия и Иран", заяви Болтън.

По думите на Болтън, по време на визитата си той обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев и външния министър Елмар Мамедяров санкциите срещу Иран и влиянието им върху Азербайджан. "Ние възнамеряваме много активно да провеждаме тази политика на санкции, докато се стигне до споразумение за иранската ядрена програма. Очакваме въвеждане на нови санкции, но не искаме в резултат на това да причиним вреда на нашите приятели в Азербайджан", отбеляза съветникът на президента Доналд Тръмп.

Болтън посочи също, че е обсъдил и проблема с Нагорни Карабах. "Ние смятаме, че постигането на резултат, който би удовлетворил и двете страни /Азербайджан и Армения/ е особено важно, отчитайки стратегическото значение на региона", изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    44 8 Отговор
    И съвсем случайно Азербейджан има и газ и петрол! Моного да не се оглеждат че азерите все още говорят руски език и имат желание да се върнат във Федерацията!

    Коментиран от #9

  • 2 Танас

    33 5 Отговор
    Та къде са маслинките от герба на САЩ?
  • 3 ЪРП

    38 4 Отговор
    ГОВЕДАРИТЕ СИ МЕЧТАЯТ ДА РАЗПОЛОЖАТ ПОРЕДНАТА СИ НАПАДАТЕЛНА РАКЕТНА БАЗА В АЗЕРБАЙДЖАН!!!!!!
    ДОСТА НАГЛИ И АГРЕСИВНИ ДЕЙСТВИЯ НА ГОВЕДАРИТЕ!!!!!!!!!
    НЯМА ДА СЕ КРОТНАТ ТЕЗИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, ДОКАТО НЕ ЛИКВИДИРАТ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!!!!!!!!!
  • 4 Фриман

    21 3 Отговор
    Смях! Кой е този да говори за Нагорни карабах??? Е сега ще дойде и ще разреши вековен проблем на двете страни, смешник!
  • 5 Голям прос

    18 3 Отговор
    Демокрацийка и за азерите. Да си приготвят за изнасяне безплатен нефт. Са сметка на това ще им изс...рат няколко американски бази да ги " пазят" от "лошите" руснаци
  • 6 ФАЩ са

    17 1 Отговор
    сбъркани, като орела на герба си, който вместо мравки, яде маслини.
  • 7 Баш Майстора

    11 2 Отговор
    САМО ТОВА ИМ ЛИПСВА, АЗЕРИТЕ ИМАТ ПРОБЛЕМ С АРМЕНИЯ И ИРАН.
    НО sащ едвали идват да им решат проблемите , тоочно обратно .
    Обаче Ердоган държи ключа за тези турски републики ,та могат само морално присъствие отколкото физическо .
  • 8 Батко

    8 1 Отговор
    САЩ искат от Русия да спазва договора за премахване на ракетите с обсег м/у 500и5500км.ЗАЩО? Ами на тях не са им нужни тъй като си направиха бази направо по границите на Русия и сега ще продължават да квичат като прасе което колят
  • 9 куку руку ку

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Петролът не е толкова важен, колкото американски военни бази близо до Иран и Русия. Първо, излизане на фащ от договора за ракети с малък и среден обхват, а после и дислоциране на такива ракети до оградата на противника.

    Коментиран от #10

  • 10 НКВД

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Икакво си мислиш че ще уцелят от500-5000 км. от границата на Азербейджан с тия ракетки? Там са само степи!

    Коментиран от #11

  • 11 Куку Руку Ку

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    Цялата територия на Русия и на Иран се покриват. А още и стрелбата се води "от упор".
  • 12 Аха

    1 0 Отговор
    Само че, в Русия и Иран, в Армения и Турция също може да си разположат по границите подобни ракетни установки и тогава жална им майка на тези държавици Грузия и Азербайджан, ако настанят американски ракети.
  • 13 Дъра бъра

    1 0 Отговор
    Този мустакат дядка знае, че ако Сащ спечелят нещо от някаква тотална война, то ще е само пепелища, радиация и смърт по цялата планета. Остава им само да плашат гаргите и да хрантутят бившите люспи от СССР пространството , а с това ще си увеличават още повече няколко милиардния им вътрешен дълг.