Отидете към основна версия

10 Ноември, 2018 14:54, обновена 10 Ноември, 2018 14:54 3 883 24

Сърбия: Започнаха най-големите военни учения

  • сърбия-
  • военно учение-
  • първа световна война-
  • честване

Съседите показва най-новата си военна продукция

Снимки: АР/БТА

Най-големите в историята на западната ни съседка военни учения започнаха. В тях участват 8000 военнослужещи и стотици единици бойна техника. Те носят името „Век на победителя” и се провеждат по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

„Последните учения, които могат да бъдат сравнени с „Век на победителя”, са „Свобода” и „Единство”, проведени съответно през 1971 г. и 1975 г. От тогава до днес никой не се осмеляваше или просто не можеше да покаже подобна сила и организация”, коментира министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин.

Във военните учени, които се провеждат в 10 различни точки на Сърбия, се използват 100 танка М-84, 100 бойни машини на пехотата, 100 различни артилерийски и ракетни оръжия, 24 самолета и хеликоптера, както и 125 тона боеприпаси.

В хода на учението ще бъде демонстрирана най-новата военна продукция на сръбския военнопромишлен комплекс, а именно бронетранспортьорът „Лазар” и дистанционно управляемия боен модул „Малкият Милош”.

От военното министерство на западната ни съседка обърнаха специално внимание на участието в учението на специалния военен батальон „Кобра” – най-добре подготвеното сръбско подразделение за борба с тероризма и охраната висши държавни лица.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: