Отидете към основна версия

6 441 80

Русия разработва много по-мощна крилата ракета

  • русия-
  • мощна-
  • ракета-
  • армия-
  • крилата-
  • калибър

Ракетата се разработва за нуждите на флота

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента в Русия се работи по създаването на нова, усъвършенствана крилата ракета "Калибър-М" за военноморския флот с повече от двойно по-висока далекобойност - над 4500 километра. За това съобщава ТАСС, като се позовава на информация, получена от източник от военно-промишления комплекс.

"За нуждите на ВМФ се разработва нова високоточна крилата ракета "Калибър-М" с корабно базиране с максимална далекобойност над 4500 км. Разработката е на етап научно-изследователски работи и се финансира от министерството на отбраната", заяви събеседникът на агенцията. Той уточнява, че създаването на "Калибър-М" е включено в държавната програма по въоръженията и до 2027 г "ракетата трябва да бъде предадена на флота".

Източникът уточнява, че новата ракета ще се отличава от сегашните както по своята далекобойност, така и по своите габарити. "Ракетата ще бъде съществено по-голяма, масата на бойната ѝ част ще е близо 1 тон", отбелязва експертът. Според него с новата ракета ще бъдат въоръжавани големи кораби, като например фрегати, така и атомни подводници. "Калибър-М" е предназначен за унищожаване на сухопътни обекти и ще може да носи както конвенционална, така и ядрена бойна глава", уточнява той.

ТАСС пояснява, че не разполага с официално потвърждение на предоставената от източника си информация. В момента на въоръжение в руския ВМФ е ракетният комплекс "Калибър". По данни от източници, максималната далекобойност на крилатата ракета 3М-14 от този комплекс, която лети с дозвукова скорост, е около 2000 км. За въоръжение на надводни кораби е разработен вариантът на комплекса "Калибър-НК", за подводници - "Калибър-ПЛ".

С такива комплекси са въоръжени руските фрегати от проекта 22 350, корвети от проекта 21 631 "Буян-М", многоцелевите атомни подводници от проекта 885 тип "Ясен", неатомните подводници от проектите 877 и 636.3 и други видове кораби. Максималната маса на бойната част на сегашните "Калибри" по някои данни достига 500 кг. Такива ракети бяха използвани от руски бойни кораби и подводници за далечни удари по обекти на терористите в Сирия, съобщи Епицентър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания