Отидете към основна версия

4 050 13

Цунами с височина 1.5 километра убило динозаврите

  • цунами-
  • астероид-
  • динозаври-
  • учени

Огромна вълна е заляла планетата

Снимка: Shutterstock

Американски геофизици пресъздадоха с компютърна симулация гигантското цунами, предизвикано от астероида, паднал в областта на Мексиканския залив преди над 65 милиона години, предаде Livescience.

В края на Кредата, третият период от мезозойската ера, огромен астероид удря Земята. Смята се, че неговият диаметър е близо 14 километра. Ударът е толкова мащабен, че създава огромна вълна цунами с височина 1.5 километра, твърдят учените. Тя буквално залива световния океан и цялата планета, а събитието довежда до унищожението на динозаврите и много други видове.

Освен цунами, астероидът Чискулуб е предизвикал изхвърляне на горещи скали и множество прахови частици в атмосферата, които на практика блокират проникването на слънчева светлина и предизвикват невиждан студ на планетата. Цунамито се е движело със скорост от 143 км/ч, смятат учените. Вълната не може да се сравни с нито една от историята на нашата планета.

Редица учени развиват теории, че масовото измиране е причинено от едно или повече катастрофални събития, сред които масирано падане на астероиди или увеличена вулканична активност. Геологичните процеси е възможно да са довели до намаляване на слънчевата светлина и възпрепятствали фотосинтезата, с което да са причинили екологична катастрофа на Земята. Други изследователи смятат, че измирането е протекло постепенно, поради бавни промени в нивото на океаните или в климата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини