Отидете към основна версия

2 342 19

Турският парламент с нов председател

  • турция-
  • председател-
  • парламент-
  • ердоган

Мустафа Шентоп е от Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган

Турският Меджлис е с нов председател. Неговото име е Мустафа Шентоп и е от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган. Той беше избран на третия тур на гласуването, което продължи три часа и половина, с 336 гласа „за”. На първите два тура Шентоп събра съответно 322 и 528 гласа. По закон на първите два тура кандидатът трябва да спечели подкрепата на 70% от народните представители (бел. ред. на 400 от 600 депутати). За избор на трети тур е достатъчно обикновено мнозинство от 301 гласа.

Шентоп е юрист по професия. Той ще бъде 29-ия председател на турския парламент. Досега три пъти е бил избиран за депутат от Истанбул. В сегашния парламент е народен представител от Текирдаг и беше заместник-председател на събранието. Тази позиция ще бъде заета от досегашния председател на бюджетната комисия Сюрейя Сади Билгич.

Срещу Шентоп се изправиха заместник-председателят на парламентарната група на Народно-републиканската партия Енгин Алтай, бившата съпредседателка на Демократичната партия на народите и депутат от Измир Серпил Кемалбай Пекгьозегю и депутатът от Газиантеп Хюсейн Филиз, номиниран от Добрата партия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: