Отидете към основна версия

2 396 7

СЗО: Грипните пандемии са неизбежни

  • грип-
  • пандемия

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души

Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) стартира глобална стратегия за предпазване на населението от грип през следващото десетилетие, като предупреди, че нови пандемии са неизбежни, съобщи Reuters.

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души и ежегодно предизвикват стотици хиляди смъртни случаи. Те са едни от най-големите здравни предизвикателства от световен мащаб.

В доклад на СЗО се казва, че световната стратегия за борба с грипа за периода 2019-2030 година предвижда превенцията на сезонния грип, както и контрол на разпространението на вируса от животни върху хора и подготовка за следващата грипна пандемия, като тази заплаха продължава да съществува.

Светът е преживял няколко смъртоносни грипни пандемии, като най-страшната е била тази с испански грип, убил през 1918 година десетки милиони. След нея са последвали три други пандемии - през 1957, през 1968 и през 2009, когато вирусът H1N1 предизвика 18 500 смъртни случая в 241 страни.

"Следващата грипна пандемия е неизбежна, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Въпросът не е дали тя ще настъпи, а кога!". По неговите думи една стратегия за превенция ще доведе до много по-малко разходи, в сравнение с последствията от една голяма грипна епидемия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Смъртоносен вирус убива на Балканите

    Броят на хората, починали от грип в Румъния този сезон, нарасна до 160 души, съобщи агенция Аджерпрес, като се позова на Националния институт по общес ...
    03.03.2019
    17 384
    24
  • Грипен кошмар на Балканите

    Румънската министърка на здравеопазването Сорина Пинтя обяви грипна епидемия на национално равнище в страната, предаде Аджерпрес. "Можем да ка ...
    30.01.2019
    2 858
    11
Новини по държави: