Отидете към основна версия

10 397 14

Северна Корея: Това е терористично нападение срещу нас

  • северна корея-
  • ким чен-ун

КНДР осъди проникването на въоръжени лица в посолството ѝ в Мадрид

Снимка: Shutterstock

Северна Корея осъди проникването на въоръжени лица в посолството ѝ в Мадрид миналия месец и го нарече сериозно терористично нападение, предаде ДПА.

Пхенян посочи, че проверява слуховете за участие на американското Федерално бюро за разследване в инцидента. Това е първото официално изявление на Пхенян във връзка с този случай.

Твърди се, че проникването е било извършено дни преди американският президент Доналд Тръмп да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун във виетнамската столица Ханой.

Говорител на севернокорейското външно министерство заяви пред севернокорейската информационна агенция КЦТА, че на 22 февруари група въоръжени лица е нападнала посолството на КНДР в Испания.

При атаката служителите на посолството са били вързани и бити, а нападателите са се сдобили с ценна информация за Северна Корея, отбеляза той. Служителят посочи, че Северна Корея разследва в момента дали са верни слуховете за участие на ФБР и на опозиционна севернокорейска групировка в операцията.

КНДР изрази надежда, че испанските власти ще проведат разследването на нападението по отговорен начин и ще изправят терористите пред правосъдието.

Опозиционната севернокорейска групировка "Гражданска отбрана Чолима" публикува тази седмица изявление, с което пое отговорност за нападението срещу севернокорейското посолство в Мадрид. Групировката заяви, че не е споделяла с никого информация от посолството в замяна на пари или други ползи, но е предоставила много ценна информация на ФБР.

Говорителят на американския държавен департамент Робърт Паладино заяви, че Съединените щати нямат нищо общо с инцидента в Мадрид.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: