Отидете към основна версия

2 668 9

Нетаняху би рекорда на Давид Бен-Гурион

  • бенямин нетаняху-
  • премиер-
  • управление-
  • рекорд
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На днешния ден израелският премиер Бенямин Нетаняху надмина своя бивш колега Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава и стана най-дълго управляващият министър-председател на Израел. Той вече управлява 4876 дни, което е над 13 години. Нетаняху встъпи за пръв път в тази длъжност през 1996 г. и беше на нея до 1999 г. От 2009 г. досега той отново заема поста премиер на Израел, като през тази година на парламентарните избори спечели пети мандат. На 17 септември ще има нови избори, тъй като той не успя да сформира правителство. Една от причините за това може би се крие във факта, че по време на последния си мандат Нетаняху беше замесен в корупционен скандал. Още през февруари главният прокурор на страната обяви, че планира да повдигне обвинения срещу него за подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху отхвърля всички обвинения.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. и е първият израелски премиер, роден в Израел след основаването на еврейската държава.

Семейството му се мести в САЩ, когато той е тийнейджър. Именно там се научава да говори отлично английски език. Впоследствие се завръща в Израел, където служи в елитно подразделение на армията.

През 80-те години на миналия век е дипломатическо аташе във Вашингтон. Именно от тази си позиция започва политическата си кариера. Два пъти е министър на външните работи, а през 1996 г. става премиер, като разпалено критикува подписаното с палестинците три години по-рано мирно споразумение от Осло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини