Отидете към основна версия

2 107 17

Гърците бясни на Лагард, обидила ги

  • гърция-
  • мвф-
  • кристин лагард-
  • африка-
  • криза

Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предположи в интервю за британския вестник „Гардиън”, че гърците нарочно не плащат данъци и настоя, че е време за разплата с тях. Лагард се описа като по-загрижена за децата в Африка, отколкото за бедните гърци.

„Що се отнася до Атина, мисля за всички тези хора, които се опитват да не плащат данъци, за всички такива хора в Гърция. Те би трябвало да си помогнат колективно”, заяви тя.

„Повече мисля за малките деца от някое село в Нигер, които се учат по два часа на ден, три деца делят два стола и са много запалени по образоването си. Те имат повече нужда от помощ, отколкото хората в Атина”, продължи тя.

Гърция прие тежък, но спасителен план за реформи, срещу чието изпълнение получава виталната международна помощ, отпусната от МВФ, ЕС и Европейската централна банка. Политическата криза в страната обаче, както и неизвестността около наближаващите избори, така и не помагат на реформите да бъдат изпълнени.

Политическите партии в Гърция остро реагираха на изказването на французойката. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос опреди думите й като обида за целия гръцки народ. Водачът на радикалната левица „Сириза” Алексис Ципрас настоя: „Гръцките работници плащат данъците си, които са непоносими”.

Лагард бе залята от хиляди гневни съобщения в социалните мрежи, на които отговори много делово и сдържано, а именно че е „много състрадателна към гръцкия народ и предизвикателствата пред него”. Тя припомни, че МВФ е основен донор на помощта, която държи Атина на повърхността над фалита.

Венизелос, който е бивш финансов министър, не остана доволен от поправката на Лагард. „Никой не може да унижава гръцкия народ, особено по време на криза”, настоя той на митинг на партията му – ПАСОК.

„Последното нещо, от което имаме нужда, е нейната симпатия”, контрира и Ципрас, който е срещу споразумението с чуждите донори.

Срещу Лагард се обърнаха и политици в родната й Франция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини