Last news in Fakti

27 Май, 2012 22:30 2 055 17

Гърците бясни на Лагард, обидила ги

  • гърция-
  • мвф-
  • кристин лагард-
  • африка-
  • криза

Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предположи в интервю за британския вестник „Гардиън”, че гърците нарочно не плащат данъци и настоя, че е време за разплата с тях. Лагард се описа като по-загрижена за децата в Африка, отколкото за бедните гърци.

„Що се отнася до Атина, мисля за всички тези хора, които се опитват да не плащат данъци, за всички такива хора в Гърция. Те би трябвало да си помогнат колективно”, заяви тя.

„Повече мисля за малките деца от някое село в Нигер, които се учат по два часа на ден, три деца делят два стола и са много запалени по образоването си. Те имат повече нужда от помощ, отколкото хората в Атина”, продължи тя.

Гърция прие тежък, но спасителен план за реформи, срещу чието изпълнение получава виталната международна помощ, отпусната от МВФ, ЕС и Европейската централна банка. Политическата криза в страната обаче, както и неизвестността около наближаващите избори, така и не помагат на реформите да бъдат изпълнени.

Политическите партии в Гърция остро реагираха на изказването на французойката. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос опреди думите й като обида за целия гръцки народ. Водачът на радикалната левица „Сириза” Алексис Ципрас настоя: „Гръцките работници плащат данъците си, които са непоносими”.

Лагард бе залята от хиляди гневни съобщения в социалните мрежи, на които отговори много делово и сдържано, а именно че е „много състрадателна към гръцкия народ и предизвикателствата пред него”. Тя припомни, че МВФ е основен донор на помощта, която държи Атина на повърхността над фалита.

Венизелос, който е бивш финансов министър, не остана доволен от поправката на Лагард. „Никой не може да унижава гръцкия народ, особено по време на криза”, настоя той на митинг на партията му – ПАСОК.

„Последното нещо, от което имаме нужда, е нейната симпатия”, контрира и Ципрас, който е срещу споразумението с чуждите донори.

Срещу Лагард се обърнаха и политици в родната й Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    5 0 Отговор
    така става като каже6 истината
  • 2 dockera

    4 2 Отговор
    време е да зарежат ш...ните гърци да си сърбат попара....... :)
  • 3 kkk

    4 2 Отговор
    Като сте толкова отворени,византиици, напускайте зоната, печатете драхмите и се оправяйте сами, както ние от 20 год. насам.
  • 4 кирил

    5 2 Отговор
    хем не плащат, хем мързеливи пък и обидчиви ...
  • 5 Ники Николов

    2 1 Отговор
    още като ги приемаха бях изумен германия и гърция заедно драхмата не помня колко пъти я девалвираха,ама тарикати излъгаха ги че всичко им е наред и ги приеха
  • 6 economist

    2 1 Отговор
    ако някой е следил сп economist през последните 15-ина години по отношение на Гърция ще му стане ясно за какво става дума.Сега му дойде времето да си платят сметките.До сега ядоха ядоха пиха и се веселиха.Сега му е времето да ги видим колко са силни вилни дали могат да си плащат сметките.Браво на Лагард.Никаква милост за византийските измамници.Браво на г-жа Меркел!Жалко за обикновените гърци които ще платят цената за далаверите на управляващите от ПАСОК и Неа Демократия през последните 20 години.!
  • 7 Безработен овчар

    3 0 Отговор
    Ние пък не се обиждаме на никой,независимо как и колко ни е...
  • 8 ник

    3 0 Отговор
    Имаме поговорка за такива случаи "Калпаво пък серт"
  • 9 сенко

    2 2 Отговор
    мързелив и лукав като грък!
  • 10 Димитър Василев

    1 1 Отговор
    N9: Много точно изказване.
  • 11 бат' Ицо

    1 1 Отговор
    Безплатни обяди няма! Жалко, че 20 години живяха на гърба на иначе уж недоверчивите и стиснати европейци - германци, холандци, англичани и пр. Не знам с какъв акъл са ги хранили толкова години! Най-после прогледнаха и дано останат твърди докрай, защото византийците са хлъзгави като мокра връв...Лагард просто е имала доблестта да каже истината такава, каквато е, без излишна дипломатичност. Браво!!!
  • 12 ДОшО

    1 1 Отговор
    Тия до такава степен са свикнали да живеят на чужд гръб, че просто няма сила на планетата която да ги спре. Искат още и още заеми и после фалит! Накрая естествено ние, мамалигариете, испанците и пицарите ще го отнесеме.
    А на тях нема кой кфо да им земе вече
  • 13 The Bear

    2 1 Отговор
    Тези точни думи повишават уважението ми към таци жена... Айде Гърците че са обидчиви - знаем - като нашите м..густи са - хванеш го че те преджобва, а той се обижда и адвокат ще вика... ама политици от родната й Франция да са против нея - !?!? - те или са глупави, или са лицемерни....
    А другото което забелязвам - нито един от коментарите не е за защита на Гърците - значи просто спор няма по въпроса
  • 14 тония

    1 4 Отговор
    Здравейте , чета и се смея с вас, Гърция няма да излезе от ЕВРОПА -1 име ЕВРОПА е гръцко 2 кой скри дълговете на гърците за да е всичко наред я посърсете към САЩ няма да научим никога истената , а и да ви кажа германците дължът на гърците 240МИЛИАРДА евра от втората световна ПОЗДРАВИ и не е необходимо толкова лошотия ами ако ни върнат и 500хил българи на работа в Гърция
  • 15 Пловдив

    2 1 Отговор
    И пак се чудя и мая - какво да кажем ние с по-ниските ни в пъти доходи,спрямо тези на гърците?!... Ако човек чете новините и гледа по телевизията,те едва ли не са легнали да мрат... Ами ние?!...
  • 16 Айде стига

    0 2 Отговор
    Абе спрете да слагате снимката на тоя Кристин Лагард , че като го видя не спя нощем...
  • 17 тония

    1 2 Отговор
    не бе тя плати и си купи мъж, имали някой който знае колко пари и на кого дължим , и каква е лихвата и до кога ще плащаме на такива като на тая госпожа те не подаряват на държавите пари те са закони лихвари, и затова имат такива заплати а останалите цял живот да мизеруват и да не вдига глава народа