Отидете към основна версия

7 862 39

Беглецът Груевски: За София нацията ни е с промити мозъци

  • никола груевски-
  • северна македония-
  • българия-
  • вмро-дпмне-
  • пиринска македония

Бившият македонски премиер все пак не отрича, че двете страни са имали редица позитивни събития в двустранните отношения

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Посещението на българския премиер Бойко Борисов, втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство между Скопие и София, както и годишнината от Илинденско-Преображенското въстание върнаха общото бъдеще на България и Северна Македония, както и спора около Гоце Делчев, сред главните теми в медиите.

Своят принос по темата от Будапеща даде и бившият македонски премиер Никола Груевски във Facebook, предава скопското издание „365“

Груевски подчертава, че двете страни са имали редица позитивни събития в двустранните отношения, но той посочва един конкретен и ключов въпрос, който преминава през цялата обща история и създава неразбирателствата и проблемите.

"Ако този въпрос не съществуваше, между нас сигурно днес не би имало проблеми в отношенията и доверието и близостта щяха да бъдат на далеч по-високо ниво. Този въпрос е отказът да признаят нашата УНИКАЛНОСТ. Близост, но все пак уникалност, като македонци, но не само от 2 август 1944 година, а и преди това.

И вследствие на това, постоянното проблематизиране на македонците „македонизмът“, както те го наричат.

Силна нужда и постоянство, много дейности често и много неприятни от тяхна страна. Отричането на УНИКАЛНОСТТА КАТО НАЦИЯ ПРЕДИ 1944 г. доведе до отричане на македонския език“, пише Груевски.

В защита на тезата, че уникалността на македонците е реалност, а не просто продукт на колективно промиване на мозъци на цяла нация от комунистическото правителство и югославския режим, както твърди София, Груевски споделя 30-минутен документален филм, заснет през 1990 г. през България.

Както обяснява той, „хилядите, събрали се на отбелязването на 75-ата годишнина от смъртта на Яне Сандански, които могат да се видят във филма, са родени и израснали на територията на България и вероятно никога не са стъпвали в Югославия, нито са имали контакт с югославските тайни служби и някаква масова пропаганда с оглед на затвореността и строгостта на комунистическия режим в България. Но все пак, подчертава Груевски, те се декларират като македонци и по националност и по етнос и ясно подчертават своята близост, но и различност от българската нация.

Груевски споменава и преброяването в България през 1946 година, когато, по неговите думи, е било позволено да се декларираш като македонец и когато само в Пиринска Македония са регистрирани 180 хиляди македонци“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: