Отидете към основна версия

2 019 8

Бившият кмет на Техеран отърва бесилото

  • мохамад али наджафи-
  • техеран-
  • кмет-
  • хасан рохани

Мохамад Али Наджафи няма да бъде екзекутиран заради убийството на съпругата си

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бившият кмет на Техеран Мохамад Али Наджафи, който бе осъден на смърт за убийството на съпругата си, няма да бъде екзекутиран, предаде Франс прес.

Причината е, че семейството на жертвата е решило да му прости убийството, каквато възможност предвижда иранското право.

67-годишният Наджафи бе осъден на смърт на 30 юли за това, че е застрелял втората си съпруга Митра Остад в иранската столица на 28 май.

В Иран семействата на убитите могат да искат на убиеца да бъде наложено смъртно наказание като възмездие за извършеното престъпление. Те обаче могат и да простят на убиеца.

"Бог обича тези, които правят добро. Баща ми, майка ми и Махяр (синът на Митра Остад) прощават на Мохамад Али Наджафи" след посредничество на трети лица. "Радостни сме, че постигнахме споразумение и не проляхме кръвта на такъв уважаван човек", написа в социалната мрежа Инстаграм братът на Митра Остад.

Бившият кмет на Техеран обаче остава в затвора, защото бе осъден на две години затвор за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Все още не е ясно дали Наджафи ще лежи в затвора за убийството на съпругата си.

Блестящ математик и университетски преподавател, Наджафи бе икономически съветник на президента Хасан Рохани и министър на образованието. Той бе принуден да подаде оставка като кмет на Техеран през април миналата година след критики на консерватори, че е присъствал на училищна проява, при която са танцували млади момичета.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини