Отидете към основна версия

1 038 16

Андрей Ковачев: Мария Габриел вдигна летвата много високо

  • андрей ковачев-
  • мария габриел-
  • европейски парламент-
  • европейска комисия

Можем да бъдем горди, че госпожа Мария Габриел се представи толкова добре, убеден е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Както вече стана ясно, българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел получи единодушното одобрение на двете ресорни комисии в Европарламента. В Брюксел евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира пред ФАКТИ представянето на българката по време на 3-часовото ѝ изслушване преди встъпването ѝ в длъжност, което се състоя вчера вечерта.

"Общата оценка, не само на ЕНП, но и на останалите политически групи е, че българският представител Мария Габриел се представи много добре, беше много подготвена по един огромен ресор, който включва бъдещето на нашия континент, инвестиции в научната дейност, иновации и най-вече това нашият континент да гони конкурентноспособност, да остане конкурентноспособен на останалата част от света. Подчертана беше отново много важната тема за младежта, за образованието, за културата и спорта. Наистина огромен ресор в ръцете на българския еврокомисар. Можем да бъдем горди, че госпожа Мария Габриел се представи толкова добре, че представи част от нашето и европейско културно наследство, завършвайки с химна на просветата ни "Върви, народе възродени". Мария Габриел вдигна много високо летвата за колегите си, които предстои тепърва да бъдат изслушвани тази и следващата седмица", отбеляза Ковачев.

Ще успее ли Мария Габриел да се справи с предизвикателствата на ресор, който досега е бил поверен не на един, а на няколко еврокомисари, тъй като при "Иновации и младеж" отговорностите падат и върху образованието, спорта, културата и високите технологии?

"Убеден съм, че госпожа Габриел има капацитета, подготвена е, и заедно с екипа си и подкрепата на останалите ресорни комисии - тази по индустрия и тази по култура и образование, ще има успех. Европа трябва да развива технологиите си. Нека не забравяме, че ние изоставаме в някои области. Нека да не забравяме, че нямаме още фабрика за батерии в Европа и сме зависими от Китай, Корея и други части на света. Много е важно инвестирането в научна дейност, в иновации. Тук, в Европейския съюз. Това е и една от основните задачи на новия ресор на г-жа Габриел - да инвестираме средствата от европейския бюджет, които ще бъдат и по бъдещата програма "Хоризонт Европа", за да може не само да наваксваме в някои области, но и да задаваме стандартите за висококачествени стоки и услуги. Ръка за ръка с това върви и образованието. Трябват ни млади хора, които да могат да работят с тези нови технологии и да могат да допринесат за развитието, не само на научно ниво, но и в реализационен план в бизнеса и индустрията", обобщи Ковачев пред ФАКТИ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: