Отидете към основна версия

3 242 21

Меркел и Макрон в тежък разговор за съседите ни

  • меркел-
  • макрон-
  • северна македония-
  • ес-
  • преговори
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Франция да не блокира започването на преговори между ЕС и Северна Македония за бъдещето присъединяване на балканската държава към Съюза. Това ще е основната цел на германския канцлер Ангела Меркел на срещата ѝ с френския президент Емануел Макрон.

През седмицата стана ясно, че ФРГ предлага започването на преговори за членство на съседката ни с ЕС преди края на 2019 г. Франция обаче не е съгласна.

Според някои дипломати началото на преговорите ще се забави за средата на лято 2020-а. Основният довод на Франция е, че не желае да промени методологията в процеса на разширяване. Финландия, като страна, която председателства ротационното председателство на ЕС, отново промени проекта на заключението и го приспособи към позицията на Франция. В документа, който е бил видян от РСЕ, пише, че първата междуправителствена конференция ще се проведе "най-късно през първата половина на 2020 г."

Премиерът Заев е убеден, че страната ще получи дългоочакваната дата. ЕС обеща - ако вие изпълните вашата част, ние ще изпълним нашата . Очакваме ЕС да държи на думата и да я изпълнява, каза Заев.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: