Отидете към основна версия

3 847 10

Незабравимите вкусове на Мароко

  • мароко-
  • кускус-
  • подправки-
  • тажин-
  • вкусове

Африканската страна може да предложи много

Снимка: Shutterstock

Кухнята на африканската държава Мароко е изключително разнообразна и богата на различни комбинации от аромати. Тя е безумно вкусна и допринася за още по-приятното изкарване на всички посетители по време на почивката си, докато се докосват до една различна култура и традиции в готварството. The12project2019 посочиха най-атрактивните вкусове на мароканската кухня, пише Foodpanda.

Тажин

Символът на Мароко – тажинът. Ястието идва от наименованието на съда, в който се приготвя. Той представлява глинен съд с плоско дъно и конусовиден похлупак. В него мароканците приготвят различни блюда, като използват месата, характерни за района – пилешко, агнешко, свинско или комбинация от трите. Добавят зеленчуци, кускус и най-различни подправки. Всички видове ястия, които се готвят в този съд, са и много здравословни, тъй като почти не се използва мазнина за приготвянето им. Процесът на обработка е много интересен – независимо, че тажинът изглежда като съд в който храната се пече, всъщност гозбите са задушени, тъй като парата успява да завърти конусовидния капак.

Улична храна

Едно от задължителните неща, на които трябва да се насладите по време на пътуването си до Мароко, това е уличната храна. Тя е разнообразна – от местни плодове, бадемови сладки и солени кифлички, до охлюви и други интересни вкусове. Опитайте от нещата, които се предлагат на прословутия площад Djemaa El Fna (“Площад на отрязаните глави”) в Маракеш. Преди години там са се извършвали екзекуциите на осъдените на смърт престъпници, а днес е едно от най-изпълнените с живот места в Мароко. Ще може да пробвате интересни и дори първоначално отблъскващи комбинации – кебапи, калмари и сардини на скара, шишчета от черен дроб, както и месо от овчи глави, приготвени в пикантен бульон от евкалипт, предпазващ от настинки. Това, което не трябва да изпускате, са плодовете от кактус.

Подправки

Мароко е от онези местенца, които си мислиш, че съществуват само по приказките. Задължително опитайте куркума, шафран, канела, чийто аромати изпълват улиците на Мароко.

Кускус

Кускусът е принос на берберите от Северна Африка. Тъй като той се приготвя много бързо и лесно, те често го хапвали по време на път. Освен това, той е много питателно ястие, което е огромен плюс, ако си в пустинята. Съществена разлика е, че мароканският кускус се поднася като основно ястие с месо, варени зеленчуци и бульон, докато при нас той бива консумиран по-скоро като закуска. Интересно е и наистина си заслужава да го опитате.

Msemen по марокански или Гьозлеме по български

Традиционна мароканска закуска са правоъгълните банички, наподобяващи на характерното за Източна България гьозлеме. Има разлика в приготвянето и състава им, но въпреки това, вкусът им е много идентичен. В мароканския вариант няма плънка, а в самото тесто се добавя грис. Приготвянето се осъществява върху керамична плоча, а при поднасяне, ястието задължително се покрива с масло и мед. Можете да ги откриете във всеки ресторант, както и част от закуската в мароканските хотели. Ще се изумите колко са вкусни и сме сигурни, че ще се върнете за допълнително.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини