Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 22:00 3 661 10

Незабравимите вкусове на Мароко

  • мароко-
  • кускус-
  • подправки-
  • тажин-
  • вкусове

Африканската страна може да предложи много

Незабравимите вкусове на Мароко - 1
Снимка: Shutterstock

Кухнята на африканската държава Мароко е изключително разнообразна и богата на различни комбинации от аромати. Тя е безумно вкусна и допринася за още по-приятното изкарване на всички посетители по време на почивката си, докато се докосват до една различна култура и традиции в готварството. The12project2019 посочиха най-атрактивните вкусове на мароканската кухня, пише Foodpanda.

Тажин

Символът на Мароко – тажинът. Ястието идва от наименованието на съда, в който се приготвя. Той представлява глинен съд с плоско дъно и конусовиден похлупак. В него мароканците приготвят различни блюда, като използват месата, характерни за района – пилешко, агнешко, свинско или комбинация от трите. Добавят зеленчуци, кускус и най-различни подправки. Всички видове ястия, които се готвят в този съд, са и много здравословни, тъй като почти не се използва мазнина за приготвянето им. Процесът на обработка е много интересен – независимо, че тажинът изглежда като съд в който храната се пече, всъщност гозбите са задушени, тъй като парата успява да завърти конусовидния капак.

Улична храна

Едно от задължителните неща, на които трябва да се насладите по време на пътуването си до Мароко, това е уличната храна. Тя е разнообразна – от местни плодове, бадемови сладки и солени кифлички, до охлюви и други интересни вкусове. Опитайте от нещата, които се предлагат на прословутия площад Djemaa El Fna (“Площад на отрязаните глави”) в Маракеш. Преди години там са се извършвали екзекуциите на осъдените на смърт престъпници, а днес е едно от най-изпълнените с живот места в Мароко. Ще може да пробвате интересни и дори първоначално отблъскващи комбинации – кебапи, калмари и сардини на скара, шишчета от черен дроб, както и месо от овчи глави, приготвени в пикантен бульон от евкалипт, предпазващ от настинки. Това, което не трябва да изпускате, са плодовете от кактус.

Подправки

Мароко е от онези местенца, които си мислиш, че съществуват само по приказките. Задължително опитайте куркума, шафран, канела, чийто аромати изпълват улиците на Мароко.

Кускус

Кускусът е принос на берберите от Северна Африка. Тъй като той се приготвя много бързо и лесно, те често го хапвали по време на път. Освен това, той е много питателно ястие, което е огромен плюс, ако си в пустинята. Съществена разлика е, че мароканският кускус се поднася като основно ястие с месо, варени зеленчуци и бульон, докато при нас той бива консумиран по-скоро като закуска. Интересно е и наистина си заслужава да го опитате.

Msemen по марокански или Гьозлеме по български

Традиционна мароканска закуска са правоъгълните банички, наподобяващи на характерното за Източна България гьозлеме. Има разлика в приготвянето и състава им, но въпреки това, вкусът им е много идентичен. В мароканския вариант няма плънка, а в самото тесто се добавя грис. Приготвянето се осъществява върху керамична плоча, а при поднасяне, ястието задължително се покрива с масло и мед. Можете да ги откриете във всеки ресторант, както и част от закуската в мароканските хотели. Ще се изумите колко са вкусни и сме сигурни, че ще се върнете за допълнително.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    22 1 Отговор
    "Гьозлеме" определено е по бългаски, но този, на който се е учил редакторът на сайта.

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Е ти пък сега гьозлеме баничка пълна с макарони любимата закуска на Аспарух! Не се лъжете да ходите на марокански ресторант. Веднъж ме водиха едни първенюта и след 20 мин. докато прелиствах и не можех да си избера от боламачите, най- накрая си поръчах пилешки шишчета като ми ги сервираха имаха вкус на мента и се чудих пиле ли ям или дъвчам ментова дъвка!!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Ручай, ручай, трътките, мойту мумченци, нидей съ притиснява, сетне шъ подъвчиш малко ментов сакъс и устата ти няма да мирише много на гуйна.
  • 7 Лора, внимавай...!!!!

    11 0 Отговор
    Тези ястия, които ги предлагат, особено уличната храна, не ли е съмнителна откъм хигиенна гледна точка, иначе това са ми все любими ястия, но някои подправки, нетипични за нашите ширини, няма може би да се харесат на мен, пък и на други...!
  • 8 Джангър Джендем Джендъров

    14 1 Отговор
    Свинско в Мароко! Сигурни ли сте?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Йозеф

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джангър Джендем Джендъров":

    Отново са писали глупости, в Мароко няма нито прасета, нито свинско месо, почти 100% от населението са мюсюлмани.
  • 10 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джангър Джендем Джендъров":

    Защо да няма? Аз пред джамията продавам свински кебапчета.